• Yoghurtcake-met-appel

Yoghurtcake met appel

Ik ga waarschijnlijk nooit nog een cake met vetstof maken. In mijn pruimencake verving ik de boter al door zelfgemaakte compote en nu heb ik een versie bedacht waarin yoghurt ervoor zorgt dat je geen boter nodig hebt.

Ik deed er nog appeltjes bij, maar je kan voor eender welke fruitsoort kiezen. Of je kan het fruit gewoon weglaten, je kan rozijntjes gebruiken, kaneel toevoegen, eender wat!

Het resultaat is een smeuïge cake met een krokante korst die zo voedzaam is dat ik geen enkele reden kan bedenken om ooit nog een ongezonde vette cake te bakken.

Perfect om te maken tijdens een herfstweekend, toch?

Yoghurtcake met appel

Wat heb je nodig?

 • 150 g amandelpoeder
 • 100 g havermout
 • 250 g (Griekse) yoghurt
 • 4 eieren
 • 2 appels
 • 1 zakje (16 g) bakpoeder
 • Zoetstof of honing
 • Snuifje zout

Wat moet je doen?

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
 2. Maal de havermout in een blender fijn tot havermeel. Doe het in een mengkom, voeg het amandelpoeder, bakpoeder en een snuifje zout toe, en roer dat al eens met een garde door elkaar.
 3. Voeg de (Griekse) yoghurt en de eieren toe en meng met je garde tot een egaal beslag. Roer er naar smaak een beetje honing of zoetstof die mag worden verwarmd door. Wat vanillesuiker kan ook, voor een extra smaakje, maar is uiteraard een iets minder gezonde keuze.
 4. Was de appeltjes. Verdeel anderhalve appel in blokjes en roer die onder het beslag. Snijd de overgebleven halve appel in dunne schijfjes.
 5. Stort het beslag in een bakvorm die je met bakpapier hebt bekleed en leg de schijfjes appel erbovenop.
 6. Schuif de cake voor een uurtje in de oven. Controleer altijd even of hij wel goed gaar is door er met een breipriem of een ander smal, lang ‘werktuig’ in te prikken. Wanneer niets blijft kleven, is de cake klaar. Laat hem afkoelen op een rooster. Nu ja, als je daar (in tegenstelling tot mij) het geduld voor hebt, tenminste.

Misschien vind je dit ook leuk!

7 Comments

 • comment-avatar
  lien 26 oktober 2014 (8:21 am)

  Ik maakte je cake het voorbije weekend maar hij kwam veel te nat uit de oven. Ik liet hem nochthans een uur staan en plaatste hem daarna nog 20 minuten extra erin. Ik voegde wel 2 eetlepels esdoornsiroop en wat kaneel toe.
  Ik vroeg me dus af of het echt 250g Griekse yoghurt moest zijn of 250 ml?

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 26 oktober 2014 (8:53 am)

   Da's heel raar! Ikzelf heb echt 250 g afgewogen, maar normaal gezien komt dat ook volledig overeen met 250 ml.Die 2 eetlepels esdoornsiroop kunnen volgens mij ook niet de schuldige zijn… Waren je appels misschien heel groot (waardoor er misschien te veel appel in zat)?

   Een vriendin van me heeft de cake ook gemaakt zoals ik, en bij haar was het ook gelukt.

   Nu natuurlijk, ze zeggen ook weleens dat elke oven anders is. Misschien kan je dus ook eens proberen om de hetelucht aan te zetten? Dan zou ik de cake na een halfuurtje wel afdekken met aluminiumfolie, anders wordt de bovenkant weer veel te bruin…

   Echt heel vreemd en heel jammer! 🙁 Ik hoop dat we een manier vinden om het ook bij jou te laten lukken, want hij is echt heel lekker!

  • comment-avatar
   Lien 5 november 2014 (8:47 pm)

   MIsschien lag het idd aan de grootte van de appels… Ik had de hetelucht al gebruikt omdat ik weet dat mijn oven anders niet sterk genoeg warmt.
   Ik laat het je weten als ik hem nog eens gemaakt heb!

 • comment-avatar
  Griet 1 december 2014 (9:46 am)

  ik wou toch even laten weten dat ik de cake dit weekend heb gemaakt en ik vond hem inderdaad wel nat, maar zéér lekken. Ik maak hem zeker nog eens, gepimpt met noten en rozijnen.

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 1 december 2014 (10:42 am)

   Zo raar, bij mij was hij echt helemaal perfect!

   Misschien de volgende keer gewoon wat langer laten staan dan? Of je kan hem eventueel laten afkoelen in de oven, met het deurtje nog dicht. Zo gaart hij heel geleidelijk aan nog wat verder zonder dat je het risico loopt dat de bovenkant verbrandt…

   Het doet me in ieder geval plezier dat je hem lekker vond! 🙂

 • comment-avatar
  Griet 8 december 2014 (9:50 am)

  ik vond het eigenlijk niet erg hoor, zo was hij nog smeuïg! Ondertussen versie gemaakt met gemalen kokos ipv. amandel en geroosterde noten, ook zéér lekker.

 • comment-avatar
  Janice 22 december 2014 (8:29 pm)

  Ik heb hem net gemaakt, heerlijk! Ook niet te "nat". Volgende keer doe ik er wel een beetje meer honing bij 🙂