• Wok met mangosaus

Wok met mangosaus #DZV2017

Ik had totààl geen zin in wok!

Maar de ingrediënten lagen al zo’n drie dagen in m’n ijskast. En we hebben het allemaal weleens meegemaakt: het ene moment zijn sojascheuten nog knapperig en vers en het volgende plots vies en vochtig. #hoedan

Ook paddenstoelen die er vandaag nog prima uitzien, zijn morgen vaak ineens beschimmeld. De stiekemerds!

Ik besloot er dus toch maar aan te beginnen. Toen ik de eigenwijze groenten uit de ijskast nam, trof  ik er ook nog de halve mango aan waarvan ik de andere helft twee dagen eerder had gebruikt in spring rolls (ook zó lekker).

Er ontstond een plan waardoor ik al wat meer zin kreeg in de wok. Ik zou nog eens een mangosaus uit m’n mouw schudden. Niet met kokosmelk deze keer. Ik wil immers snel nog eens gado gado gaan maken en daarvoor zou ik ook al kokosmelk nodig hebben. Hoe zou ik het dan wel gaan doen? Ik had er nog geen idee van, jij ontdekt het meteen als je het recept hieronder leest.

En geloof me, dat wil je doen. Je wil het ook uitprinten en ermee naar de supermarkt lopen. Dit bleek een nóg lekkerdere remake te zijn van dit gerecht dat ik maakte tijdens Dagen Zonder Vlees twee jaar geleden. Ik zou zelfs voorzichtig durven beweren dat dit het beste wokgerecht is dat ik ooit al heb gemaakt. Wat heb jij hebt geluk dat ik net weer aan het bloggen geslagen ben, seg!

Wok met mangosaus

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 250 g (= 1 bakje) veggie wokreepjes
 • 2 flinke handen oesterzwammen
 • 2 flinke handen sojascheuten
 • 2 flinke handen groene boontjes
 • 1 geroosterde paprika (uit bokaal)
 • ½ kl Pimentón de la Vera (= geroosterd paprikapoeder)
 • Neutrale olie, bv. kokosolie
 • VOOR DE MANGOSAUS
 • ½ mango
 • 3 el zoute sojasaus
 • 3 el zoete sojasaus (ketjap manis)
 • 2 dl water met ½ groentebouillonblokje
 • ½ limoen
 • Currypoeder, naar smaak
 • Kurkuma
 • Peper

Wat moet je doen?

 1. Schil de mango en snijd hem in kleine blokjes. Doe die samen met de andere ingrediënten voor de saus in een antikleefpotje, Zet er een deksel op, breng aan de kook en laat alles zo'n 15 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Daarna mag je de mangosaus mixen.
 2. Smelt de neutrale olie in een wok of een pan en bak er de wokreepjes in op een hoog vuur. Kruid ze met het gerookt paprikapoeder (zo gaan ze qua smaak echt op vlees lijken!).
 3. Trek de oesterzwammen in stukken en bak ook die mee aan.
 4. Snijd de uiteinden van de groene boontjes en snijd of breek elk boontje in drie stukken. Voeg ook die toe aan de wok.
 5. Snijd de geroosterde paprika in reepjes. Ook die mogen erbij, samen met de sojascheuten.
 6. Wok alle groentjes tot de boontjes beetgaar zijn. Het kan nodig zijn om een beetje water toe te voegen om te voorkomen dat er iets aanbakt. Roer regelmatig en hou het goed in de gaten.
 7. Wanneer alle groenten gaar zijn, mag je er de mangosaus onder roeren.

Wat eet je erbij?

Udonnoedels (yuhum!) of rijst.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments