• Witlooflinguine

Christmas Countdown-recept:
Witlooflinguine

Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik kerstcalorieloos klaar voor een nieuw jaar!

Een ongewone groentecombinatie die zorgt voor onverwachte harmonie in je bord. Hello Italy, this is Belgium.

Witlooflinguine

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 1 grote rode ui
 • 250 g kleine champignonnetjes
 • 2 à 3 stronkjes witloof
 • Witte wijnazijn van muskaatdruiven (of witte balsamicoazijn)
 • Optioneel: een beetje suiker of honing
 • Peper & zout
 • Bakboter
 • 160-180 g linguine

Wat moet je doen?

 1. Zet het water voor de pasta al maar op, want straks ga je een beetje pastakookvocht nodig hebben voor bij de groentjes!
 2. Zo, dat kan je al niet meer vergeten. Snijd nu de rode ui in halve ringen en stoof ze aan in een beetje bakboter in een kleefpan die groot genoeg om alle ingrediënten uiteindelijk eventjes samen te huisvesten.
 3. Terwijl de rode uiringetjes bakken, kan je de champignons proper maken (niet met water!) en de grootste exemplaartjes in vier snijden. Wanneer je daarmee klaar bent, zijn de uien normaal wel glazig, dus dan kan je de champignons toevoegen en mee laten bakken. Ze mogen echt een kleurtje krijgen.
 4. Ondertussen kan je de stronkjes witloof wassen en snijden. Dikke stronkjes mag je in de lengte halveren, bij dunne stronkjes is dat zeker niet nodig. Snijd de gehalveerde stronkjes in halve ringetjes en/of de hele stronkjes in ringetjes.
 5. Wanneer de champignonnetjes een kleurtje hebben, mogen de witloofsnippers bij in de pan en is het kruidentijd: peper en zout. Geef ook het witloof eventjes de tijd om mee aan te stoven en blus daarna de pan met een scheut witte wijnazijn van muskaatdruiven (of witte balsamicoazijn).
 6. Proef eens. Als het voor jou wat zoeter mag, voeg je maar zo’n anderhalf theelepeltje witte suiker of een beetje lopende honing toe. Vind je dat niet nodig? Ja, dan moet je dat niet doen, hé! Voeg ook een beetje (gezouten) pastakookvocht toe om een beetje meer ‘saus’ te krijgen.
 7. Wanneer de pasta beetgaar is, mag hij mee in de pot van de groentjes. Mengen, mengen, mengen, opscheppen en opeten!  

Variatie

Nog niet geprobeerd, maar wel geïnteresseerd in hoe het zou zijn als je (verse) dragon toevoegt…

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments