• Witloof-met-balletjes-in-zure-saus

Witloof met balletjes in zure saus

Primeur! Dit is een receptje van mijn mama. Eigenlijk altijd wanneer ik groente-vlees-patatjes maak, baseer ik mij op één van de pakweg tien gerechten waartussen mijn mama varieert.

Ik heb eigenlijk geen idee of nog mensen witloof op deze manier eten. Daarom twijfelde ik of ik dit wel moest bloggen. Mijn lief zei dat hij altijd weleens een veldonderzoek wilde uitvoeren door willekeurig bij mensen te gaan aanbellen om te horen op wat voor manieren zij allemaal witloof eten. Maar ik bedacht me dat het gewoon bloggen en de reacties afwachten toch een minder omslachtige manier zou zijn.

Soit, als je dit nog niet kent: maak het eens de volgende keer dat je een groente-vlees-patatjesmaaltijd plant. Het is best lekker. Voor mij smaakt het naar mijn jeugd. Voor jou vast gewoon naar witloof met balletjes in een lekker zurig sausje. Maar da’s ook de moeite, hoor.

Hoe je puree moet maken, zet ik er niet bij. Anders zou dit wel een heel lang recept worden. Mag ik aannemen dat iedereen behalve mijn lief (sorry liefje) puree kan maken zonder recept?

Witloof met balletjes in zure saus

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 4 stronkjes witloof
  • 300 g gehakt*
  • 1 ei
  • Verkruimelde beschuiten
  • 1 el maïszetmeel (Maïzena)
  • 3 dl water
  • 1 kl suiker
  • Nootmuskaat
  • Peper & zout
  • Bakboter

Wat moet je doen?

  1. De stappen voor de puree schrijf ik hier dus niet uit, maar vergeet hem niet, hé!
  2. Meng het ei onder het gehakt en doe er zoveel verkruimelde beschuiten bij als nodig om het gehakt opnieuw ‘droog’ te maken. Rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje van het gehakt.
  3. Bak de gehaktballetjes aan in bruisende boter tot een ze een bruin korstje hebben. Snijd ondertussen het witloof grof. Denk: snippers van zo’n 2-3 cm breed.
  4. Doe het witloof bij de gehaktballetjes en stoof het aan. Kruid het geheel met peper, zout en nootmuskaat.
  5. Maak een mengsel van de maïzena, azijn en het water.
  6. Voeg wanneer het witloof een mooie kleur heeft het koffielepeltje suiker toe en giet er dan het maïzenamengsel overheen.
  7. Laat het geheel nog zo’n 10-15 minuten op en laag vuurtje sudderen onder een deksel tot de balletjes volledig gaar zijn.
  8. Yummm!
* Mijn moeder gebruikt altijd gemengd gehakt (rund-varken), ik nam kippengehakt wegens gezonder.

Misschien vind je dit ook leuk!

4 Comments

  • comment-avatar
    Le petit requin 27 april 2015 (12:04 pm)

    Dit is een witloofbereiding die ik alleszins nog niet kende. Voor je veldonderzoek 😉 zijn dit de manieren waarop ik witloof maak: ofwel rauw (met een beetje mayonaise), ofwel gestoofd (puur of met tijm), ofwel in soep (idem, puur of met tijm). Al ga ik deze manier ook wel eens uittesten!
    Qua combinaties eet ik rauw het vaakst in een slaatje of vb. met biefstuk, pepersaus en gebakken patatjes. Gestoofd ook met vlees of in groentetaarten (en sinds kort ook jouw pizza 🙂

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 28 mei 2015 (6:53 pm)

      Haha, dank je om ons veldonderzoek een handje te helpen. Ik ben echt zot van witloof en wil graag zoveel mogelijk bereidingen ontdekken! 🙂

  • comment-avatar
    Tine 15 mei 2015 (5:53 am)

    Gehaktballetjes, witloof en inplaats van azijn en suiker doe ik er een flesje becel koffieroom bij. Yumm. Of als salade witloof met granny smith appel en mayonaise.

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 28 mei 2015 (6:52 pm)

      Hihi, zo leuk om over andere mensen hun eetgewoontes te lezen. 🙂 Koffieroom heb ik nog nóóit gebruikt in de keuken trouwens.