• weekmenu 8-2015

Weekmenu 8 (2015): START! #DZV

Ik keek al weken naar de start van DZV en deze week was het eindelijk zover! Ik kijk vooral uit naar alle lekkere veggie gerechtjes die ik ga ontdekken doordat ik echt verplicht ben om 46 dagen lang de hele dag door veggie te koken.

Ik gaf al eens aan al dat ik vegetarisch koken veel makkelijker vind in de zomer. ‘Stevige winterkost’ is in mijn hoofd nu eenmaal moeilijker te rijmen met veggie. Maar nu moet het wel! En ik ben zelf heel benieuwd wat dat gaat geven.

Doordat ik er al weken over aan het nadenken ben, ontbreekt het me voorlopig nog niet aan inspiratie. Kijk mee naar wat ik deze week op tafel heb getoverd!

Pasta met kip en druiven

De Dagen Zonder Vlees gingen op woensdag 18 februari van start. De week begon dus nog niet veggie. En wat ben ik blij dat ik dit nog heb gegeten voor het veggie tijdperk begon. Ik heb het recept nog snel geblogd op dinsdag, zodat jij dit eventueel ook nog kon maken voor DZV. Als je dat niet hebt gedaan, pin dit recept dan maar snel voor na DZV. ’t Is meer dan de moeite!

Bloemkool mac & cheese met prei

Voor een etentje met enkele vrienden van het middelbaar maakte ik dit, maar dan met prei erdoor. Aangezien dit gerecht toch niet zo mooi op foto pakt, deel ik deze foto met Billie, de insanely goed opgeleide hond (met eigen Facebookpagina) van vriendinnetje Pommes! Omdat je dit recept moeilijker in kleine porties kan maken (tenzij je natuurlijk een stuk van een bloemkool gebruikt en het andere stuk verwerkt in een ander gerecht), vind ik dit ideaal voor een etentje.

Pannenkoekentaart

Op International Pancake Day kan je natuurlijk niet anders dan een pannenkoekentaart maken als dessert. Ook zin om te bakken? Het recept vind je hier.

Beleg: champignonpaté

Ik eet quasi elke dag soep als lunch, maar vaak eet ik daar graag enkele crackers bij. En het is natuurlijk wel leuk als je daar  iets kan opsmeren. Aangezien ik geen kaas lust en ook nooit confituur of choco eet, moet ik wel creatief zijn met zelfgemaakt veggie beleg. Deze champignonpaté is alvast een dikke vette aanrader!

Linzensoep met kokosmelk

Mijn eerste veggie avondmaaltijd. Ik had op woensdagavond écht geen honger (heel af en toe heb ik dat, ik begrijp het zelf ook niet), dus aan een soep had ik meer dan genoeg. Geïnspireerd op een recept van De Groene Meisjes, maar aangepast naar eigen smaak.

Mijn lief at op woensdag trouwens nog restjes van de bloemkool mac & cheese. Al meteen ‘gezondigd’ dus, maar het roept ook wel de vraag op: wat is erger, vlees eten of voedsel
weggooien/verspillen?

De beste veggie spaghetti bolognaise

Ik heb dit twee dagen gegeten, gewoon om er zeker van te zijn dat wat ik nu ga zeggen waar is: DIT IS DE BESTE VEGGIE SPAGHETTISAUS DIE BESTAAT! En er zitten geen vleesvervangers als tofu, seitan of quorn in. Gewoon een heleboel groentjes en een geheim ingrediënt dat ik morgen onthul wanneer het recept online komt. Kan jij raden wat het is?

Pasta met mascarpone en walnoten

Eentje van haar dat ik door haar omschrijving ‘fabelachtig, miraculeus, overheerlijk, fantastisch, megatastisch, crimineel, subliem, buitengewoon, magnifiek, verbluffend, goddelijk’ al lang eens wilde proberen. Misschien waren mijn verwachtingen te hooggespannen (wat wil je ook met al die adjectieven?), maar ik vond deze pasta eerlijk waar gewoon ‘meh’. Toegegeven, ik gebruikte wel chiliolie en chilivlokken in plaats van chilipeper, omdat ik een chilipeper al snel te heet vind. Maar daar kan het nu toch niet aan liggen?

Mijn lief ‘zondigde’ hier alweer. Zijn broertje was bij ons op bezoek en zij hadden zin in frietjes. Hij kwam wel eerst aan mij vragen of ik dat niet erg vond, de lieverd.

Tarte tatin van sjalot en tomaat

Met dit gerecht sloten we de week af. Heel lekker, maar onmogelijk om op een bord te krijgen zonder je keuken onder de balsamico te dretsen (is dat een woord dat algemeen gekend is?). Daarom twijfel ik een beetje of ik dit moet bloggen. Ik heb het gevoel dat dit beter moet kunnen…

Tot nu toe hebben wij alleen nog maar oké, lekker en heel lekker gegeten tijdens DZV. Ik heb al zin in week 2! Hoe bevallen de Dagen Zonder Vlees jou? Heb jij al veggie toppertjes gemaakt/gegeten?

PS: Kom bij mij in de DZV-groep!

Misschien vind je dit ook leuk!

8 Comments

 • comment-avatar
  Le petit requin 23 februari 2015 (8:28 am)

  Ik had een beetje hetzelfde gevoel bij die pasta met mascarpone. Niet slecht, maar zeker niet zo fantastisch als beloofd werd (en ik maakte hem wel met een chilipeper).
  Mijn antwoord op de vraag "wat is erger, vlees eten of voedsel weggooien/verspillen?" is absoluut voedsel weggooien, al zou ik waarschijnlijk gegaan zijn voor de tussenoplossing: de diepvries! 🙂

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 23 februari 2015 (8:34 am)

   Ah, grappig dat jij die pasta met mascarpone ook al hebt geprobeerd. 🙂

   Een goede opmerking van de diepvries, maar de saus en de pasta waren al gemengd en ik vries geen pasta meer in, want naar mijn ondervindingen komt dat er dan als een soort drek weer uit…

  • comment-avatar
   Le petit requin 23 februari 2015 (12:00 pm)

   Ja, dat is wel waar! Bij mij wisselt dat heel erg: jouw chili met mango (en dus sowieso ook pasta) kan ik vb. zonder problemen invriezen, terwijl de pasta bij sommige andere gerechten totaal niet meer smaakt als het ingevroren is.
   Wel grappig om het woord "drek" voor eten te gebruiken, voor mij is drek koeienstront, dus ik hoop dat het toch niet zoo erg is als je pasta ontdooit 😉

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 23 februari 2015 (12:21 pm)

   Ah kijk, dat wist ik niet. Ik heb het gewoon één keer geprobeerd en daarna nooit meer. 🙂

   Oei, bij mij heeft 'drek' niet die betekenis. Het was niet lekker, maar nu ook weer niet zó erg!

 • comment-avatar
  fiekefatjerietjes 23 februari 2015 (9:51 am)

  Mmm, spaghetti, dat gaat er altijd in! Normaal stond dat ook vandaag op het menu, maar we hebben nog lasagne-restjes.
  Die pannenkoekentaart ziet er heerlijk uit! Ik word precies toch altijd aangetrokken door desserts 🙂

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 23 februari 2015 (10:40 am)

   Gelukkig is lasagne ook geen straf! 😉

   Zelfs als iemand die eigenlijk niet van pannenkoeken houdt, moet ik toegeven dat de pannenkoekentaart wel een aanrader is. Gelukkig zijn desserts (meestal) vegetarisch!

 • comment-avatar
  stadstuinieren 23 februari 2015 (11:41 am)

  Als levenslange vegetariër (klinkt een beetje als een straf) vind ik DZV super! Al die lekkere recepten die op de blogs verschijnen… Ben heel benieuwd naar het geheime ingrediënt in de pastasaus 🙂

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 23 februari 2015 (12:23 pm)

   Leuk dat je een reactie achterlaat! Eigenlijk ben ik dan ook wel benieuwd naar jouw succesreceptjes. Kan je als 'levenslange vegetariër' niet enkele veggie recepten aanraden die iedereen écht eens een keer moet hebben geproefd?:-)