Weekmenu 50-51: aMuse Rouge verkent de schaal van Scoville

Aan de hand van de schaal van Scoville wordt een indicatie gegeven van de heetheid van pittige ingrediënten. Ik had die schaal beter wat meer bestudeerd de afgelopen twee weken. Ik mispakte mij maar liefst drie (!) keer aan de heetheid van chilipeper. Hoe ging dat nu weer van die ezel en die steen?

Ma po tofu met rijst (veggie)

De week begon met de grootste misser. Ik draaide drie gedroogde rode pepertjes in dit gerecht, waardoor het wel héél erg pikant oneetbaar werd. Ik denk dat ik er op een of andere manier van uitging dat gedroogde peper minder pikant zou zijn dan verse. Gelukkig hadden we allebei geen al te grote honger. Jammer wel, dit had volgens mij heel lekker kunnen zijn.

Van mijn tweede flater, maakte ik geen foto. Ik maakte 3 liter tomaat-courgettesoep waarin ik één gedroogd chilipepertje mikte. De soep was zo heet dat zelfs een liter melk erdoor niets uithaalde. Ik heb ze uiteindelijk met pijn in het hart moeten weggieten. Misschien moet ik trouwens ook die gedroogde chili’s maar eens weggooien…

Parmigiana met kip

Hét succesrecept hier in huis, deze keer met wat gebraden kip door de saus. Eerlijk? Ik vind mijn veggie versie lekkerder!

Pasta met snijbonen, balletjes en tomatensaus

Met dit idee speelde ik al een tijdje. Ik had snijboontjes nog nooit gecombineerd met pasta. Heel erg lekker, zo blijkt!

Spaghetti all’Amatriciana

Dit was een bijna-misser. Ik was iets te enthousiast met de harissa. Gelukkig was het nog net te doen. De verhoudingen in het recept kloppen trouwens wel, hoor. Ik had gewoon iets te hard geknepen waardoor er meer dan 1 kl harissa in m’n pot was beland.

Rösti-ovenschotel

 Twee aardappelgerechtjes na elkaar, omdat ik door de kiemen onze aardappelen bijna niet meer vond. Op de dag dat ik deze ovenschotel met vis en prei klaarmaakte, voelde ik me eigenlijk ziek, waardoor ik zelf maar enkele hapjes heb gegeten, die mij bovendien totaal niet smaakten. M’n vriend vond het gelukkig wel heel lekker en was dan ook heel blij dat hij twee porties op mocht.

Ovenschotel met broccoli

Hoppa, nog eens patatjes. Met broccoli, hesp en kaassaus. Joah… Echt fan ben ik niet. Maar hé, onze aardappelen zijn toch weer bijna op, dus missie geslaagd.

Brestolipasta met zalm

Dit, maar dan met zalm. Lekker hoor! Pasta stelt hier nooit teleur.

Misschien vind je dit ook leuk!

4 Comments

 • comment-avatar
  Carmen Van Buggenhout 23 december 2014 (10:05 am)

  Ziet er héérlijk uit!
  Liefs, Carmen
  The Healthy Ever After

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 2 januari 2015 (3:38 pm)

   Dankjewel voor het leuke compliment, Carmen. 🙂

 • comment-avatar
  Le petit requin 11 januari 2015 (8:03 am)

  Vrijdag kwam ik ongeveer hetzelfde tegen: een recept gevonden voor witte koolsoep met curry. Het recept zei één theelepel curry, maar ik mikte er ongeveer 3 theelepels in, aangezien ik bij curry's altijd meer gebruik dan aangegeven. Bij soep mag dat dus absoluut niet, zo blijkt. Mijn mond stond ongeveer in brand!
  Ik ben uiteindelijk nog een tweede witte kool gaan halen en heb een tweede ketel soep (uiteraard zonder curry) gemaakt om ermee te mengen, om te eindigen met een nog altijd vrij pikante, maar tenminste eetbare soep. Maar no way dus dat ik bij soep nog ga overdrijven met pikantigheid, amai!

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 13 januari 2015 (5:01 pm)

   Het was inderdaad heel bizar dat de 3 l soep met één pepertje nog pikanter leek dan het gerecht voor 2 personen met 3 pepertjes! Al begrijp ik wel compleet niet wat de logica daarachter is. Waarom zou pikantheid bij soep nog eens zo erg zijn? Heel vreemd!