Weekmenu 4: Een kwartet primeurs

Als ik niet zeg dat ik deze week geen twee keer vlees heb gemaakt, zelfs niet met een beetje verbeelding of een creatieve interpretatie van het getal twee, zouden jullie dat dan merken? Nee, hé?

WEEK 4 : EEN KWARTET PRIMEURS

  • Vrijdag 18 januari 2013: Preipuree met warm gerookte gebakken zalm
  • Zaterdag 19 januari 2013: Quiche à l’italienne, door Merlot omgedoopt tot Poppequiche
  • Zondag 20 januari 2013: Eten bij Gourmand & Maure >> Pasta met gehakt, aubergine en tomaten-muntsaus
  • Maandag 21 januari 2013: Falafel met tomatencouscous
  • Dinsdag 22 januari 2013: Quinoa met pompoen en appel
  • Woensdag 23 januari 2013: Witloofsoep met ovenbroodjes
  • Donderdag 24 januari 2013:   Brestolipasta met basilicumtomaatjes >> Lap, geen honger en eigenlijk zin in havermout + improv mac ‘n’ cheese voor Merlot

Wanneer Libelle Lekker zegt dat je een takje tijm in zalm kan prikken en dat in brand kan steken om zo warm gerookte zalm te krijgen, dan liegt het. Ik zeg jou: tijm wil niet branden! En ik kan het weten, want ik heb het geprobeerd met een lucifer en met een aansteker. Niet dat ik had verwacht dat een aansteker een ander resultaat zou opleveren dan een lucifer, hoor, maar zo kan je niet zeggen dat ik niet alles heb geprobeerd, hé! Gelukkig stelt een stukje gewoon gebakken zalm zonder pretentie ook nooit teleur.

Zondag, de eerste primeur. Ik had nog nooit quiche gemaakt, neen. Ik begrijp het zelf ook niet. Voor de vulling koos ik een combinatie typisch voor mij: tomaat, olijfjes, zalm, basilicum en courgette. Daarom noemde Merlot het de ‘Poppequiche’.

De basilicum was trouwens nog een primeur (toen waren ze al een duo!): ik gebruikte voor de eerste keer basilicum uit de diepvries. Dat ligt daar blijkbaar, zomaar in een zakje in de diepvries
in de supermarkt! En het is gemakkelijk, want het is al gesneden. Het is leuk, want het kost niet veel. En het is vreemd, want het is lekker! Niets gaat uiteraard boven verse basilicum. Maar na verse basilicum en voor gedroogde basilicum (waarvan ik enkel geloof dat het basilicum is omdat het potje dat zegt) staat absoluut diepvriesbasilicum! Op mijn schaal van basilicum-lekkerheid dan, hé.

De derde primeur vond plaats op maandag (toen waren ze al met drie!). Ik had nog een restje gegrilde aubergine over en maakte daarmee falafels. Ze waren lekker. Ontzéttend lekker. Maar ze waren met te veel! Helaas ben ik zo iemand die haar bord leegeet, wat er ook gebeurt. En ik kan de schuld niet eens op m’n opvoeding steken. Mer, mijn moeder, is zo iemand die nooit de zin “Eet uw bord leeg!” heeft gebruikt en die even vrolijk eten in de vuilbak kiepert als in een kookpot. Het is zeer bizar allemaal. In ieder geval, nadat alle falafels opwaren, herinnerde ik me weer waarom ik normaal steeds nét genoeg maak. Ik verkies een beetje honger boven een te vol gevoel. Altijd.

En mijn eerste Pinterest-recept(*) op dinsdag maakte van mijn tot dan toe trio primeurs een kwartet.

(*) Ja, ja, ik zit eindelijk ook op Pinterest. Ik ben helemaal mee.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments