• Weekmenu 15-2015

Weekmenu 15 (2015): aMuse Rouge eet weer vis en vlees

Sinds Pasen mogen vlees en vis opnieuw op het menu. Ik heb er gemengde gevoelens bij. Langs de ene kant ben ik blij omdat ik best wel van een stukje vis houd en ik kip bijvoorbeeld soms echt een meerwaarde vind voor een gerecht. Langs de andere kant voel ik me op één of andere manier ‘beter’ (minder schuldig misschien?) bij veggie en lijkt het een beetje stom om terug vlees en vis te gaan eten terwijl je vegetarisch perfect ‘aankan’. Bovendien vond ik het makkelijker om onze weekmenu’s samen te stellen tijdens het veggie tijdperk omdat de keuze enigszins beperkt was. Nu is het opnieuw kiezen uit àlles.

Gemengde gevoelens, dus.

Ik ben benieuwd of dit herkenbaar is voor iemand. Heb jij meegedaan met Dagen Zonder Vlees? Hoe voel jij je erbij nu DZV is afgelopen?

Asperges met heilbot

Samen met m’n schoonmoeder en haar vriend ging ik eten bij het restaurant (In Den Draaiboom) waar mijn lief op dat moment aan het werken was. Dit was de eerste dag waarop ik opnieuw vlees of vis ‘mocht’. Het feit dat ik voor heilbot koos, toont wel aan welke van die twee ik het meest heb gemist, zeker?

Koken voor mezelf: pasta met tomatensaus (V)

De volgende dag moest mijn lief weer eens werken in het restaurant. Op zo’n dagen heb ik niet meer nodig dan twee tomaten, knoflook en wat Griekse yoghurt om een lekkere verse avondmaaltijd voor mezelf ineen te flansen. Meteen alweer veggie, ja. Uit schuldgevoel misschien?

Zoete aardappelburgers (V)

De foto’s van dit gerecht heb ik domweg van mijn SD-kaart verwijderd. ‘Gelukkig’ was ik niet van plan om het receptje te bloggen. Zoals ik vaak heb wanneer ik zelf vegetarische burgers probeer te maken, is de smaak heel lekker, maar de structuurlang niet vast genoeg. Hopelijk win ik dit boek op de blog van Sofie. Ik zou ’t duidelijk wel kunnen gebruiken!

Kikkererwtensoep

Een winterse soep in een lenteweek. Moet kunnen, zeg ik! Ik houd van soep als lunch. En deze beviel zo uitzonderlijk goed dat ik het recept morgen blog.

Witloof met balletjes in zure saus

Tijd voor nog eens een groente-vlees-patatjesmaaltijd. Eentje die mijn moeder mij vroeger ook regelmatig voorschotelde. Het recept komt woensdag online. Pure nostalgie voor mij. En ’t is ook wel heel lekker, hoor!

Kip Domoda

Kip Domoda is een Gambiaans recept voor kip met groenten in een hele speciale tomatensaus. Wat er zo speciaal aan is, vertel ik je donderdag.

Spaghetti met pickles

Enkele weken geleden kwam ik op het Boekenfestijn in Mechelen het boek De mijne is de beste tegen, een kookboek dat enkel spaghettirecepten bevat. Ik nam het niet mee, want de titel klopt al niet (de mijne is de beste!), maar ik doorbladerde het wel eventjes. In één van de recepten werd er pickles toegevoegd aan de spaghettisaus, omdat het de saus een extra dimensie zou geven. Ik was
geïntrigeerd, dus ik besloot om dat na DZV ook eens te proberen. Ons verdict? Het was zeker niet slecht, maar een meerwaarde vonden we het geen van beiden.

Het heeft me wel tot nadenken gestemd over welke rare dingen ik de volgende keer eens kan toevoegen aan gerechten die ik gewoonlijk op dezelfde manier maak…

Parmigiana di Melanzane (V)

We sloten deze heerlijke lenteweek af bij mijn liefje’s mama thuis, die mijn Parmigiana had gemaakt. Drie veggie dagen dus toch nog, oef!

Wat is het lekkerste dat jij deze week hebt gegeten?

Misschien vind je dit ook leuk!

4 Comments

 • comment-avatar
  fiekefatjerietjes 13 april 2015 (6:15 am)

  Brrr, pickles in spaghettisaus? Ik zou het ook niet meteen doen :-). Ben benieuwd naar het receptje voor de kip (altijd leuk om lekkere sausjes te ontdekken, die ik dan kan maken met tempeh of zo).
  Succes met de wedstrijd 🙂

 • comment-avatar
  Sabrina 14 april 2015 (6:24 pm)

  Ik deel de gemengde gevoelens bij het weer vlees eten! Ik keek er naar uit om weer vlees en vis te mogen eten, maar ik heb er nu niet meer zo veel zin in. Ik blijf voorlopig nog vaker dan ik gedacht had vegetarisch eten en daar ben ik eigenlijk wel blij mee.

 • comment-avatar
  Lieve 19 april 2015 (6:47 am)

  De gemengde gevoelens hebben mij over de veggie streep getrokken 😉 Allez, ik eet heel soms nog wel eens een brokje vlees of wat tonijn op mijn pizza, maar het is een zeldzaamheid geworden. En ik voel me dan ook een beetje schuldig. 't Is als een omgedraaid knopje hé, ik had dat nooit verwacht 🙂 (Dat heb ik wel altijd een beetje, hoe meer je met iets bezig bent, hoe beter je geïnformeerd geraakt natuurlijk en dan is de stap terug minder evident).

 • comment-avatar
  Le petit requin 27 april 2015 (11:01 am)

  Dit keer had ik geen last van de gemengde gevoelens, maar de eerste keer dat ik ooit een maand vegetarisch at omwille van een weddenschap, had ik dat achteraf ook wel wat. Nu eet ik gewoon waar ik zin in heb en dat is nu eenmaal heel vaak vegetarisch. Die keren dat ik dan toch vlees of vis eet, probeer ik zoveel mogelijk te gaan voor biologisch en/of uit de regio om de ecologische voetafdruk ervan toch te beperken.
  Ik ervaar nu wel hetzelfde met mijn kleren, nu ik mijn kleerkast eco/fairtrade probeer te maken. Toen ik een tijdje geleden nieuwe loopschoenen kocht, die daar niet aan voldoen, voelde ik mij ook wat schuldig. Terwijl ja, sportschoenen moeten nu eenmaal wel de juiste steun geven, dus 't was niet alsof ik heel veel keuze had om geen blessures te krijgen 🙂