• Vol-au-ventrisotto

Vol-au-ventrisotto

Ik vind het fijn om bekende gerechten eens op een andere manier of in een andere vorm klaar te maken: bijvoorbeeld pizza’s op een wrap, zuurkool in een quiche, Caprese als pasta en nu dus ook vol-au-vent als risotto.

De schoonheidsprijs zal een risotto niet gauw winnen, maar qua smaak stelt hij nooit teleur. Zo ook niet deze versie. De toevoeging van melk is een handig trucje om een risotto extra romig te maken. Let wel op: gaandeweg kan het eruitzien alsof de melk een beetje kabbelt, maar eens al het vocht is opgenomen, komt dat helemaal goed.

Vol-au-ventrisotto

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 125 risottorijst, bv. Arborio
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g champignons
  • 200 g kippengehakt
  • 1 kipfilet
  • 3 dl kippenbouillon, bv. 3 dl water met 1 kippenbouillonblokje
  • 3 dl melk
  • 50 g Grana Padano of Parmezaan
  • ½ citroen
  • 2 kl tijm
  • Peper & zout

Wat moet je doen?

  1. Eerst een beetje voorbereiding: rol balletjes van het kippengehakt, snijd de kipfilet in hapklare stukjes, borstel de champignons schoon en snijd de grotere exemplaren doormidden.
  2. Pel de sjalot en snipper hem fijn Pel de knoflook en plet die. Stoof de sjalot en look in een antikleefpotje aan in bakboter. Voeg wanneer de sjalot glazig is geworden de risottorijst toe. Roer om zodat elke rijstkorrel bedekt is met wat vetstof. Overgiet met de bouillon en de melk.
  3. Voeg de gehaktballetjes, de kipfilet en de champignons toe en kruid het geheel met de tijm, peper en zout. Zet een deksel op het potje, draai het vuur laag en laat de risotto rustig garen. Dat duurt normaal zo’n 20 minuten, maar houd het in de gaten.
  4. Wanneer al het vocht is opgenomen, is de risotto klaar. Werk hem af met wat geraspte Grana Padano of Parmezaan, een extra klontje boter en wat citroensap.

Misschien vind je dit ook leuk!

2 Comments

  • comment-avatar
    Le petit requin 15 juli 2015 (10:56 am)

    Haha, dat klopt inderdaad wel dat risotto's niet makkelijk schoonheidsprijzen winnen. Ik heb het ondertussen al half opgegeven om daar nog foto's van te proberen maken 🙂

    Ik heb het recept alleszins gepind, 't is mij momenteel iets te "winters" als maaltijd in deze hitte (rond de 30°C hier, overmorgen zou het zelfs 36°C worden!), maar ik onthou het voor koudere dagen 🙂

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 15 juli 2015 (11:01 am)

      Oeh, lucky you. Hier halen we al een paar dagen de 20 graden niet meer en is het grijs en regenachtig… 🙁 Maar er zou vanaf morgen beterschap op komst zijn!