• vitamine B6

Vitamine B6

B6 is ontzettend belangrijk voor ons immuunsysteem. De vitamine heeft een essentiële rol bij de vorming van antilichamen en nieuwe cellen. Daarnaast is ze nodig voor de productie van rode bloedcellen en de omzetting van eiwitten in energie. Ook verschillende neurotransmitters (stoffen die zenuwimpulsen overdragen en zo onze mentale gemoedstoestand regelen) kunnen zonder B6 niet worden gevormd.

Daarnaast is vitamine B6 is essentieel voor een gezonde huid en beschermt ze tegen prostaat- en borstkanker.

Samen met magnesium biedt B6 ook soelaas bij symptomen van PMS of ochtendmisselijkheid tegen de zwangerschap.

Wanneer je voedingsmiddelen kookt, invriest of bereidt met veel zuur, kan vitamine B6 verloren gaan. Ook de anticonceptiepil verlaagt het gehalte aan B6 in ons lichaam.

Een tekort aan vitamine B6 komt vrij frequent voor. Het kan leiden tot prikkelbaarheid, slapeloosheid en zelfs depressie. Een teveel aan vitamine B6 (meer dan 200 mg per dag) komt minder voor, maar is ook niet aan te raden, aangezien dat schade aan de zenuwen kan toebrengen. Het is dus een beetje een evenwichtsoefening. Wanneer je niet goed weet hoe het precies is gesteld met het vitamine B6-gehalte in je bloed, vraag je best persoonlijk advies aan je dokter.

Dierlijke bronnen?

Gevogelte, rood vlees, lever en vis zijn goede dierlijke bronnen.

Plantaardige bronnen?

Vitamine B6 zit in heel veel plantaardige voedingsmiddelen, maar de beste bronnen zijn kikkererwtenvolle granen en zilvervliesrijst. Wat groenten betreft, zijn asperges, avocado, bloemkool, kastanjechampignons, preipuntpaprika’s, spinazie, uienwortelen en zoete aardappelen de beste bronnen. Qua fruit zijn bananen en meloen de grootste aanraders. Ook kurkuma en gember zitten tjokvol B6.

Deze samenvatting is gebaseerd op het boek Super Eating van Ian Marber en mijn cursus Afslankingsconsulente van het CVA.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments