• Dahl

Vitamine B11-recept: dahl met rijst

Linzen, ik ben er niet wég van, maar ik haat ze ook niet. Ik verwelkom ze vooral graag in de winter in mijn keuken, wanneer ik er heerlijke vegetarische stoofpotjes mee kan maken nadat de temperaturen helaas echt geen slaatjes en veggie pasta’s meer toelaten. Ze zitten bovendien boordevol B11, naar mijn bescheiden mening samen B12 de belangrijkste B-vitamine.

Dahl is een Indiaas linzenstoofpotje waar ontzettend veel variaties op bestaan. Ik maakte er mijn eigen versie van, met kokosmelk, omdat ik daar zin in had. Een het resultaat mocht er meer dan zijn!

Welke vegetarische gerechten maak jij graag in de winter?

Dahl met rijst

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 125 g rijst
  • 175 g (rode) linzen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 100 g verse spinazie
  • 1 blik (400 ml) ongezoete kokosmelk
  • 150 ml tomatenpassata
  • 1 limoen
  • 1 el mosterd
  • 1 kl rode currypasta
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl gemberpoeder
  • Neutrale olie

Wat moet je doen?

  1. Pel en snipper de ui en stoof hem aan in een neutrale olie zoals arachide- of koolzaadolie. Pel ook het teentje knoflook en plet het of snijd het heel fijn. Doe het bij de ui. Was en schil de paprika, snijd hem in fijne reepjes en laat ook die mee aanstoven. De ui en de paprika mogen gerust een kleurtje krijgen.
  2. Wanneer dat is gebeurd, is het tijd om smaak toe te voegen: roer de mosterd, rode currypasta, kurkuma en het gemberpoeder door het groentemengsel. Spoel ondertussen de linzen even af en doe ze daarna bij in de pot. Blus het potje af met de kokosmelk en tomatenpassata en laat het geheel zachtjes pruttelen onder een deksel tot de linzen gaar zijn. Kijk even op de verpakking van de linzen hoelang dat duurt en begin zo’n 20 minuten voor het einde aan de rijst.
  3. Doe 125 g rijst samen met 3 dl water in een antikleefpotje en laat zachtjes koken onder een deksel . Na zo’n 20 minuten heeft de rijst al het water opgenomen en is hij gaar.
  4. Roer de verse spinazie door de dahl, werk het gerecht af met het sap van een limoen en serveer het samen met de rijst.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments