• Vislasagne

Vislasagne met courgette en tomaat

Dit gerechtje ontstond in m’n hoofd toen ik op de markt aan het viskraam stond aan te schuiven voor garnalen. Merlot had me gevraagd of ik een garnalencocktail wilde maken. Plots kwam ik op het idee om ongepelde garnalen te kopen en met de karkassen een saus te maken die de ster zou zijn in een vislasagne.

Ik gebruikte courgette en tomaat als groentjes, maar denk dat dit ook heel lekker zou zijn met prei.

Vislasagne met courgette en tomaat

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 2 visfilets naar keuze, bv. zalm en pollak (Als je diepvriesvis gebruikt, zorg er dan voor dat hij ontdooid is.)
  • ½ courgette
  • 2 tomaten
  • Lasagnebladen
  • 75 g gemalen kaas, bv. een gratin-mengeling
  • VOOR DE GARNALENSAUS
  • 400 g ongepelde garnalen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Scheut witte wijn
  • 5 dl water
  • 1,5 dl (light)room
  • 75 g gemalen kaas, bv. een gratin-mengeling
  • Citroensap
  • Peper & zout
  • Bakboter

Wat moet je doen?

  1. Zet een leuk muziekje op en pel de garnalen. Hier ben je eventjes mee bezig, maar het is het waard.
  2. Stoof de karkassen aan in wat bakboter. Pel het teentje knoflook, snijd het in enkele stukken en voeg het toe aan de karkassen. Laat zo’n 5 minuutjes stoven en blus het potje dan af met een scheut witte wijn. Laat de alcohol zo’n 2 minuutjes verdampen, voeg 5 dl water toe en laat het geheel 20-30 minuten sudderen met een deksel op de pot. Hoe langer, hoe beter.
  3. Zeef de saus en doe ze opnieuw in het potje. De karkassen en knoflook heb je nu niet meer nodig. Doe een eetlepel tomatenpuree en 1,5 dl (light)room bij de saus en laat ze inkoken zodat ze een beetje dikker wordt. Proef en kruid bij met peper en zout. Werk de saus af met een beetje citroensap en roer er 75 g gemalen kaas door.
  4. Snijd de halve courgette in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik en gril ze in een hete grillpan zonder vetstof. Terwijl de courgette in de grillpan ligt, kan je de tomaten ontvellen en in plakjes snijden. Snijd ook de vis in enkele stukken (elke filet in 4-5 stukken).
  5. Verwarm de oven voor op 180° en bouw ondertussen de lasagne op. Neem een ovenschotel op maat van 2 personen. Begin met een klein laagje saus (zodat de lasagnebladen niet aan de bodem kleven) en leg daarop een laag lasagnebladen. Daarop komt de vis, die je overgiet met de helft van de saus. Dan komt weer een laag lasagnebladen. Daarop komen de gegrilde plakjes courgette en de schijfjes tomaat, weer lasagnebladen, en de rest van de saus. Werk de lasagne af met nog 75 g gemalen kaas en zet 30 minuten in de oven. Zet daarna nog 5 minuten de grill op, zodat de kaas kleurt.
  6. Dit is een optionele stap: aangezien bij mij de volgende dag een garnalencocktail op de planning stond, kon ik dit niet doen, maar de lasagne als hij uit de oven komt afwerken met de gepelde garnalen, zou goddelijk zijn.
  7. Dit is een obligate stap: GENIET! (Het liefst met een lekker glaasje witte wijn erbij.)

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments