• Veggie-zuiderse-stamppot-met-gepocheerde-eitjes-3

Veggie Zuiderse stamppot met een gepocheerd eitje

Soms ontstaan gerechtjes door een bizarre samenloop van omstandigheden. Het verhaal achter deze stamppot begint bij de dokter…

Op woensdag had ik een afspraak bij mijn huisdokter. Die is in de buurt van waar mijn mama woont, dus na mijn doktersafspraak sprong ik eventjes bij haar binnen. Zij gaf mij een potje zure room mee. Ze had enkele dagen daarvoor immers iets nieuws gemaakt waarvoor ze zure room nodig had. Toen ze in de winkel stond, wist ze echter niet hoeveel precies. Ze had dan maar twee potjes meegenomen, maar bleek er uiteindelijk slechts eentje nodig te hebben. Met het tweede wist ze niet wat doen. Ik ook niet meteen, maar terwijl ik naar huis fietste begon ik op een receptje te broeden voor dat weekend…

Ik heb al vaak zure room in pasta’s gebruikt. Ik wilde het eens anders combineren. Met patatjes! Dat was lang geleden. Nu ja, patatjes zijn bij mij altijd lang geleden. Maar wat zou ik erbij maken? Het moest sowieso veggie zijn omwille van de Dagen Zonder Vlees. Toen ik op donderdag in de Colruyt kwam, viel mijn oog op iets nieuws in hun gamma: veggie spekreepjes. Het universum wilde duidelijk dat ik een stamppot zou maken.

Op vrijdag kwamen Ettie en Ecarlate bij me eten. Ik maakte deze super spaghettitaart, waarvoor ik onder andere olijven en zongedroogde tomaatjes nodig had. Maar ik had er nog over… Op zaterdag wilde Merlot naar de Aldi, omdat ze sportschoenen in de aanbieding hadden. Toen ik daar de verse basilicum zag staan, nam ik een plantje mee.

Zure room, veggie spekjes, olijven, zongedroogde tomaten en basilicum… Dat blijkt te zijn waarvan een toppertje is gemaakt. Een gepocheerd eitje (wat ik al heel lang eens wilde proberen) was de kers op de taart puree.

Begin snel ingrediënten te sprokkelen, dit moet je echt eens proberen!

Dit moment… O!

Veggie Zuiderse stamppot met een gepocheerd eitje

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 500 g patatjes
 • 125 g vegetarische spekreepjes
 • 1 potje (20 cl) zure room
 • 4 el zongedroogde tomaten
 • 4 el pijnboompitten
 • 40 g zwarte olijven
 • 40 g rucola
 • Enkele blaadjes verse basilicum
 • Peper & zout
 • Olijfolie
 • 2 eieren
 • Scheut azijn

Wat moet je doen?

 1. Schil de patatjes, spoel ze in koud water, snijd ze in kleinere stukjes die allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben en stoom of kook ze gaar.
 2. Rooster de pijnboompitjes in een pan zonder vetstof. Houd ze goed in de gaten en haal ze meteen uit de pan wanneer ze gekleurd zijn. Anders kunnen ze verbranden door de warmte van de pan.
 3. Doe een klein beetje olijfolie in dezelfde pan en bak er de veggie spekreepjes in aan. (*)
 4. Hak de olijven grof en doe hetzelfde met de zongedroogde tomaatjes.
 5. Wanneer de patatjes gaar zijn, kan je de stamppot gaan samenstellen. Plet de patatjes met de zure room. Voeg de veggie spekreepjes, olijven, zongedroogde tomaten en pijnboompitten toe. Meng alles onder elkaar en kruid bij met peper en zout.
 6. Pocheer de eitjes. Breng daarvoor een hoge pot water aan de kook. Tenzij je een geoefend ei-pocheerder… ei-pocheur (?) bent, zorg je er best voor dat je water voor twee eitjes minstens zo’n 20 cm hoog komt. Zet het vuur stiller wanneer het water kookt, zodat er enkel nog kleine belletjes aan het oppervlak verschijnen. Doe een genereuze scheut azijn in het water. Je moet de azijn duidelijk ruiken wanneer je boven de pot hangt. Maak een waterkolk door met een garde in het water te roeren. Doe ondertussen de eitjes in een klein tasje. Elk eitje in een apart tasje. Wanneer je draaikolk enkel nog rustigjes aan het draaien is, mag je de eitjes één voor één voorzichtig in het water laten glijden. Zet je timer op 3,5 minuten en wacht geduldig af. Eerst lijkt het erop alsof het eiwit nooit mooi rond de dooier zal gaan zitten, maar dat doet het wel. Haal de eitjes na 3,5 minuten uit het water met een schuimspaan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
 7. Werk de stamppot af door er rucola en verse basilicum onder te mengen. Leg een schep puree op een bord, leg daarop een eitje en geniet intens van het moment waarop je het eitje doorsnijdt en het eigeel eruit loopt...
(*) Wanneer je gewoon spek gebruikt, heb je geen vetstof nodig.

Misschien vind je dit ook leuk!

5 Comments

 • comment-avatar
  Lien 23 maart 2014 (5:06 pm)

  Deze komt op mijn pinterest om zeker eens uit te proberen. Ziet er heerlijk uit!

 • comment-avatar
  Lieve 6 april 2014 (4:26 pm)

  Was echt heel heel lekker! Super dat jij zo'n gerechtjes zelf kan bedenken 🙂

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 6 april 2014 (8:42 pm)

   Ik vind het altijd keileuk als mensen m'n receptjes ook echt maken! En al helemaal als ze er lovend over zijn, natuurlijk. Bedankt om dit eventjes te laten weten, doet me echt veel plezier! 🙂

 • comment-avatar
  Groentje 9 mei 2014 (9:42 am)

  Oh dat ziet er smakelijk uit! Heb het nog nooit aangedurfd om een ei te pocheren, maar de foto ziet er nu toch te smakelijk uit om het niet te proberen 😉