• Varkensmignonettes met druivensaus en ovenkroketjes

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld.

Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music*

Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond.

Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen met mij witloofgewijs in te dekken, want iedereen vond het heel lekker. En hij kan gelijk hebben, ik ben tenslotte een perfectionist. Zo eentje die je af en toe eens door elkaar wil schudden, zelfs ikzelf. En de diva van het bord was hoe dan ook de druifjessaus. Die maakte enkele witloofstronkjes die geen stronkjes meer waren sowieso wel goed. Denk
ik. Hoop ik.

*schudt zichzelf eventjes door elkaar*

Het recept hieronder is uitgeschreven voor twee personen, dat vermenigvuldigt altijd makkelijk, hé.

Varkenshaasje met druivensaus

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • Varkenshaasje, zo’n 200 g per persoon (Maar het kan ook met varkensmignonettes, de bereidingswijze is dan exact hetzelfde.)
 • 1 rode ui
 • 1 grote sjalot
 • 1 blik druiven
 • 3-4 el blanke en blauwe rozijntjes
 • 1,5 dl room
 • Peper & zout
 • Boter

Wat moet je doen?

 1. Leg het vlees zo’n uurtje op voorhand uit de ijskast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Ondertussen kan je al wat voorbereiden. Snijd de rode ui en de sjalot in halve ringetjes. Giet het blik druiven door een vergiet en vang het sap op in een kommetje.
 2. Oké, dat was uiteindelijk niet zoveel werk, maar ondertussen kan je wel iets anders verzinnen om te doen zeker? Het is tenslotte kerstavond. Ga eens naar de pakjes onder de kerstboom kijken, of zo!
 3. Neem er, wanneer het varkenshaasje op kamertemperatuur is, een pan bij die net groot genoeg is voor het vlees en die hoog genoeg is zodat alle ingrediënten er uiteindelijk in kunnen. En de pan moet ook een deksel hebben. Op kerstavond mag je al eens veeleisend zijn, hé.
 4. Laat de zorgvuldig geselecteerde pan goed heet worden en bak het varkenshaasje aan in de boter zodat het meteen een mooi korstje krijgt. Kruid het vlees met peper en zout. Doe de halve ui- en sjalotringetjes bij in de pan en laat ze mee aankleuren. Deglaceer na enkele minuten de pan met het sap uit het blik druiven en voeg de rozijntjes toe. Zet het deksel op de pan en laat alles zo’n 15 tot 20 minuutjes sudderen.
 5. Ondertussen kan je dan bijvoorbeeld het witloof stoven.
 6. Voeg na 15 à 20 minuutjes de druifjes en de room toe. Laat de saus inkoken (zonder deksel) totdat ze zo dik is als jij graag hebt. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
 7. Voilà. Feest in zo’n halfuurtje!

Wat eet je erbij?

Perfect gekarameliseerd witloof. En ovenkroketjes als het geen kerstavond is. Maar op kerstavond mag je wel eens gewone kroketten eten, hé zeg!

Misschien vind je dit ook leuk!

1 Comment

 • comment-avatar
  Rubis 5 januari 2013 (7:51 pm)

  Nom nom. Dat ken ik van ergens ;-).