• Tofuburgers

Tofuburgers #DZV2015

Mijn plan is om tijdens deze editie van Dagen Zonder Vlees de perfecte vegetarische burger te maken. Je kan heel  veel verschillende ingrediënten als basis gebruiken. Ik gaf het startsein voor mijn zoektocht met deze tofuburgers, meteen een schot in de roos.

De tofuburgers zien eruit als echte hamburgers. Qua structuur zijn ze iets sappiger, wat ik eigenlijk alleen maar positief vind. De smaak kan je natuurlijk niet vergelijken met die van een ‘echte’ hamburger, maar wanneer je dat ook niet verwacht, zal deze burger je zeker niet teleurstellen. Het is een echt smaakbommetje!

Met deze hoeveelheden maak je twee hele grote of vier kleinere tofuburgers. Stem het een beetje af op het formaat van de broodjes die je gebruikt. Ik nam van die kleine Turkse pistoletjes en maakte dan ook vier burgertjes, twee per persoon.

Tofuburgers #DZV2015

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 2 grote of 4 kleine pistolets
  • 250 g tofu
  • 75 g gepelde walnoten
  • 40 g havermout
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1 el zoete sojasaus (ketjap manis)
  • 4 kl Pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder, verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille)
  • Peper & zout
  • TOPPINGS, NAAR SMAAK:
  • 2 rode uien, in ringen gebakken
  • Sla
  • Augurk
  • Mosterd
  • Ketchup

Wat moet je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 200° C.
  2. Maal de havermout fijn in de blender zodat je havermeel verkrijgt. Stort dat uit in een mengkom. Maal daarna ook de walnoten fijn in de blender en doe die bij het havermeel. Maal ook de tofu fijn in de blender en doe die daarna bij in de mengkom. Pel de ui en de knoflook en haal ook die door de blender. Doe de ui en de look, samen met het ei, de ketjap manis en de kruiden bij in de mengkom.
  3. Meng het geheel met een lepel of je handen goed door elkaar. Normaal krijg je iets wat de consistentie van gehakt heeft. Wanneer het te nat is, kan je altijd nog wat extra havermeel toevoegen. Is het te droog, dan kan je nog een eitje of eventueel wat water toevoegen.
  4. Vorm twee grote of vier kleine balletjes van het ‘gehakt’ en druk die plat, zodat je burgers krijgt.
  5. Neem je grillpan erbij en laat die goed heet worden. Bak de burgers in de hete grillpan, twee minuten aan elke kant. Wanneer je pan voldoende heet is, zullen de burgers niet blijven kleven, maar als je ’t niet vertrouwt, mag je gerust een beetje vetstof gebruiken. Schep de burgers daarna over in een ovenschaal en zet ze nog 15 minuten in de oven van 200°.
  6. Bereid je toppings voor. In mijn geval hield dat in: uien bakken, sla wassen en augurk snijden. Serveer de tofuburgers tussen een pistolet, met de toppings en saus van je keuze.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments