This pumpkin pasta is nuts!

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Pasta maken in ruil voor een zoen!

Terwijl ik aan deze pasta begon, wist ik eigenlijk nog niet helemaal wat ik juist ging doen. Ik had immers nog nooit iets anders dan soep gemaakt met pompoen. Maar ik moest en zou iets doen met de groente van het seizoen. Ik zocht op waarmee de herfstgroente zoal werd gecombineerd in de woordenwereld van m’n kookboeken en maakte een mentale lijst van mogelijke ingrediënten: knoflook, noten, paddenstoelen, Parmezaan, room, rozijnen, salie, spek, tijm, tomaten en witte wijn. Ik verzamelde van mijn lijst dat wat ik bezat en voegde nog wat dingen toe, zomaar omdat ik er zin in had. Een perfecte herfstpasta werd geboren op een oktoberdag die dacht dat hij midden in de zomer lag.

Pompoenpasta

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • Pompoenblokjes (ongeveer één achtste van zo’n grote Halloweenpompoen)
 • Een bakje spekblokjes
 • 4 el rozijntjes, een mengeling van blanke en blauwe
 • Enkele walnoten, grof gehakt (*)
 • Parmezaanse kaas
 • Sherry
 • 1,5 dl (light)room
 • 1 runderbouillonketeltje
 • Peper & zout
 • Nootmuskaat
 • Veel verse tijm

Wat moet je doen?

 1. Neem er een wok of een diepe kleefpan (met deksel!) bij en bak de spekjes. Spekjes bakken doe ik zonder extra olie of boter, ze geven van zichzelf genoeg vet af. Snijd ondertussen de rode ui in halve ringetjes en plet of snijd de 2 teentjes knoflook heel fijn.
 2. Voeg wanneer de spekjes (krokant) zijn gebakken de rode uiringetjes en teentjes knoflook toe. Als de uien glazig zijn geworden, mogen ook de pompoenblokjes en de rozijntjes bij in de pan. Kruid alles met peper, zout, nootmuskaat en verse tijm (de blaadjes van de steeltjes geritst) en laat het zo’n 5 minuutjes stoven.
 3. Blus dan de pan met een scheut sherry. Voeg wanneer de sherry is verdampt 3 dl runderbouillon (als in: 3 dl water met een runderbouillonketeltje) toe. Laat alles 15 minuutjes pruttelen met het deksel op de pan.
 4. Voeg daarna de walnoten toe en ongeveer anderhalve deciliter (light)room. Laat de room nog eventjes inkoken en serveer! Yummy met (volkoren) spaghetti en vers geraspte Parmezaanse kaas.
(*) Dit is de eerste keer dat ik noten in een gerecht gebruik. Just saying.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments