• Stamppot van zoete aardappel met kalkoen

Vitamine B3-recept: stamppot van zoete aardappel met kalkoen

Gisteren vertelde ik waarom vitamine B3 belangrijk is en wat de voornaamste bronnen zijn, en vandaag deel ik een receptje met B3.

Voor een gerecht met deze vitamine kon ik heel wat kanten op. Ik had inspiratie voor een ontbijt, een gezonde snack, een lunchsalade, maar uiteindelijk ben ik voor dit diner-idee gegaan, simpelweg omdat ik daar het meeste zin in had. Het gerecht is niet zo zomers – eigenlijk zou het eerder geschikt zijn voor Thanksgiving, je weet wel, turkey and yams – maar de temperaturen zijn dat momenteel toch ook niet echt.

Je ziet wel op m’n blog wanneer ik mijn andere B3-ideeën ook nog uitwerk. Voor nu kan je je hersenen alvast verwennen met deze gezonde stamppot.

Stamppot van zoete aardappel met kalkoen

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • VOOR DE STAMPPOT
  • 2 grote zoete aardappelen (Bron van vitamine B3)
  • 250 g kastanjechampignons (Bron van vitamine B3)
  • 50 g rucola
  • 1 teentje knoflook
  • Boter
  • Peper & zout
  • VOOR DE KALKOEN
  • 400 g kalkoenfilet/kipfilet (Bron van vitamine B3)
  • 3 el olijfolie
  • 3 el citroensap
  • 3 el honing
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • ½ kl (gerookt) paprikapoeder
  • Peper & zout

Wat moet je doen?

  1. Met deze stap kan je 30 minuten tot een dag op voorhand beginnen. Snijd de kalkoenfilet in hapklare stukken en doe ze in een kom. Doe de rest van de ingrediënten die hierboven onder ‘kalkoen’ staan opgesomd erbij en laat marineren in de ijskast, gedurende een halfuur tot een dag.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze gaar in zo’n 15 minuten, al hangt de precieze kooktijd natuurlijk af van hoe groot je stukjes zijn. Check altijd even door er met een vork in te prikken. Je laat ze trouwens beter wat langer koken dan te kort.
  3. Maak terwijl de patatjes opstaan de paddenstoelen schoon met een velletje keukenpapier of een speciaal borsteltje als je dat hebt. Snijd de grootste exemplaren in twee of in vier, de kleintjes mogen heel blijven. Pel ook het teentje knoflook en plet het of snijd het heel fijn.
  4. Neem er nu twee antikleefpannen bij. Op één ervan moet een deksel passen. Daarin mag je de kalkoenstukjes bakken. Het deksel voorkomt dat de honing uit de marinade aanbrandt. Wat ook helpt is als je pan klein genoeg is, zodat de kalkoen er nét in past. In de andere pan mag je de champignons bakken in wat olijfolie en bakboter. Wanneer de champignons bijna helemaal zijn gebakken, mag de knoflook erbij (zo kan die niet meer aanbranden en bitter worden). De kalkoen is klaar na zo’n 15 minuten. Het sausje begint dan ook te karameliseren.
  5. Ondertussen zullen ook de zoete patatjes gaar zijn. Die mag je afgieten en pletten met een pureestamper. Er mag ook een klontje boter bij, en peper en zout. Roer de champignons en de rucola door de zoete aardappelpuree. Serveer de stamppot van zoete aardappel met de stukjes kalkoen en het sausje.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments