• Sinaas-abrikozenworteltjes met kip en couscous

Sinaas-abrikozenworteltjes met kip en couscous

Vanaf nu vertrouw ik Sofie Dumont enkel nog als het op desserten aankomt.

Wat je ook doet, geloof nooit een rosse in een onflatteuze keukenschort die je vertelt dat wortelen gaar zijn na 40 minuten in een oven van 170°. De zogezegde gaartijd van de worteltjes komt nog niet in de buurt van de echte gaartijd.

Daar kwam ik echter pas achter nadat de rest van de maaltijd ook klaar was. Dus veel tijd om recht te zetten wat Sofie Dumont mij had wijsgemaakt, had ik niet. Ik had de keuze tussen gare worteltjes met koude kip en couscous of ongare worteltjes met warme kip en couscous. Ik koos voor halfgare worteltjes met lauwe kip en couscous.

Maar dit gerecht heeft wél het potentieel om heel lekker te zijn. Dit recept is dus niet exact hoe ik het nu heb gedaan maar wel hoe ik het de volgende keer zou doen.

Sinaas-abrikozenworteltjes met kip en couscous

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • VOOR DE WORTELTJES
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 6-tal wortelen
  • ½ sinaasappel
  • 2 el abrikozenconfituur
  • 1 el honing
  • Olijfolie
  • Peper & zout
  • VOOR DE KIP
  • 2 kipfilets
  • ½ sinaasappel
  • Olijfolie
  • Peper & zout
  • VOOR DE COUSCOUS
  • 120 g couscous
  • 4 el rozijntjes, geweekt in water
  • Enkele zwarte en/of groene olijven
  • Peper & zout

Wat moet je doen?

  1. VOOR DE KIP: neem een ovenschaal waar net twee kipfilets in passen. Kruid de kipfilets aan beide kanten met peper en zout, leg ze in de ovenschaal en giet er wat olijfolie en het sap van een halve sinaasappel over. Zet ongeveer 45 minuutjes in een oven van 180°, maar piep na een halfuurtje al maar eens door het raampje van je oven. De exacte oventijd hangt af van de grootte en dikte van de kippetjes.
  2. VOOR DE WORTELTJES: snipper de ui en snijd de look heel fijn. Snijd de worteltjes in plakjes zo dun als je kan. Stoof de ui en de look aan in wat olijfolie in een kleine pot. Voeg na enkele minuutjes de worteltjes toe, kruid ze met peper en zout, en besprenkel ze met het sap van een halve sinaasappel en wat water. Zet het deksel op de pot en geef de worteltjes voldoende tijd om te garen.
  3. Controleer af en toe of de worteltjes nog voldoende vocht hebben om te kunnen stoven. Voeg als dat niet zo is nog een beetje water toe. Roer wanneer ze net zo zacht zijn als jij graag hebt de abrikozenconfituur en de honing onder de worteltjes. In een perfecte wereld zijn de kip en de groentjes tegelijk klaar. Dan moet je enkel nog de couscous klaarmaken voordat je kan gaan smullen van je lekkere, warme en gare gerecht.
  4. VOOR DE COUSCOUS: doe 120 g couscous in een kom en giet er zo’n 160 ml kokend water over. De couscous moet nét onderstaan. Dek de kom af met een bord of wat huishoudfolie als je geen bord hebt dat groter is dan je kom. Laat de couscous 5 minuutjes wellen en snijd ondertussen de olijfjes in twee. Maak daarna de couscouskorrels los met een vork, lepel er het vocht uit de ovenschotel van de kip in en voeg de geweekte rozijntjes en olijven toe. Kruid met peper en zout, roer alles om, serveer en geniet.

Misschien vind je dit ook leuk!

2 Comments

  • comment-avatar
    kobaltblauw 13 oktober 2012 (10:25 am)

    Ik ga mij toch eens moeten verdiepen in jouw gerechten. Denk dat ik wel wat kan bijleren van jou. Merci voor je postjes!

  • comment-avatar
    Anoniem 15 oktober 2012 (5:39 pm)

    Dank je voor mijn eerste heuse reactie! 🙂 Het is de bedoeling dat er nog veel meer recepten opkomen hoor, dus kom regelmatig maar eens piepen!