• shakshuka

Hocus pocus… shakshuka!

Eentje gebaseerd op Ottolenghi. (Is een recept van Ottolenghi aanpassen heiligschennis? Oeps!)

Niet alleen SUPER lekker, ook nog eens keileuk om te zeggen. Geef nu toe: shakshuka. Shak-shuuka. Shaak-shuka. Tsjak tsjoek tsjak. Tsjoek tsjoek. Akke-akke tuut-tuut!

Ottolenghi zelf heeft er iets zinniger over te zeggen. Hij doet het klinken als een sprookje. Eentje waar ze magisch lekker eten serveren.

In een straatje in het oude deel van Jaffa is een restaurantje waar men de klanten aan lange armoedige tafels eten voorzet. De plek is bij de lunch afgeladen en vrijwel iedereen eet
hetzelfde gerecht. Het restaurant heet Dr Shakshuka, naar het signatuurgerecht. (‘Plenty’, blz. 87)

*Accio eitjes!*, we beginnen eraan!

Eitjes breken in de pan

 

Het eiwit heeft op magische wijze de dooiers verstopt

 

Shakshuka met basilicumpesto!

Shakshuka

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 1 grote rode ui
  • 1 rode of gele paprika
  • 3 tomaten
  • 4 eieren
  • 2 tl rietsuiker
  • 1 tl verse of gedroogde tijm
  • Snuifje chilivlokken
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • BASILICUMPESTO
  • ½ bosje verse basilicum
  • 1 el pijnboompitten
  • 10 g Grana Padano
  • Sap van ½ citroen
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

  1. Snijd de rode ui in sliertjes of halve ringen en stoof ze aan in olijfolie in een antikleefpan waarop later een deksel past. Laat de ui 5 minuutjes stoven en wat aankleuren.
  2. Was en schil de paprika, haal de zaadjes eruit en snijd hem in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik. Voeg de paprikareepjes toe aan de rode ui. Laat de ui en de paprika samen ook nog 5 stoven, zodat ook de paprika een beetje kan aankleuren.
  3. Voeg daarna 2 tl rietsuiker, 1 tl verse of gedroogde tijm, een snuifje chilivlokken en peper & zout toe. Roer alles onder elkaar en laat nog zo’n 5 minuutjes stoven.
  4. Ontvel ondertussen 3 tomaten en snijd ze in blokjes. Voeg ze toe aan de pan en laat 10-15 minuten sudderen op een zacht vuurtje tot je een dikke saus krijgt.
  5. Maak dan 4 kuiltjes in de saus en breek in elk van de kuiltjes een eitje. Kruid elk eitje met een beetje zout. Zet een deksel op de pan en laat 10 minuutjes pruttelen op je zachtste vuurtje.
  6. Maak ondertussen wat verse basilicumpesto. Blend daarvoor een half bosje verse basilicum, 1 el pijnboompitten, 10 g verse Grana Padano, het sap van een halve citroen, wat olijfolie en peper & zout.
  7. Serveer de shakshuka met wat verse basilicumpesto en lekker knapperig wit brood.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments