• Salade met zoete aardappel en zalm

Salade met zoete aardappel en zalm

“Nog veel lekkerder dan de foto al doet vermoeden,” zo noemde ik deze salade al in augustus op de Facebookpagina van mijn blog. En toen… niets meer.

Het lukt me maar niet om aMuse Rouge opnieuw op de rails te krijgen. De enige reden die ik kan bedenken, is dat ik al m’n energie de afgelopen maanden voor andere dingen nodig heb gehad. In de zomervakantie was daar de verhuis, na dit. En nu is daar *insert ominous music* m’n nieuwe school. Echt waar, laat ik maar niet beginnen over m’n nieuwe school en alle redenen waarom die zoveel van me vraagt…

Misschien dat ik er ooit nog eens een blogpost over schrijf, net als over m’n fantastische nieuwe huisje trouwens (hartjes!). Maar beloven doe ik niets. Zo kan ik alvast niemand teleurstellen (en dan vooral mezelf niet). Ik ga schrijven wanneer ik daar de inspiratie, de energie en vooral de zin voor heb!

En op deze gezellige herfstvakantie-avond, omgeven door kerstlichtjes (ahum) en geurkaarsen, en met een glas zoete witte wijn binnen handbereik, voel ik eindelijk weer die vertrouwde kriebels die me doen denken: anders zal ik eens een blogpost typen?

Omdat de rechtvaardige leerkracht in mij vindt dat beloftes altijd moeten worden nagekomen, laat ik mijn blogje vanavond weer sprankelen met het recept voor deze fotogenieke en vooral onwijs lekkere salade met zoete aardappel en zalm.

Plan maar zo snel mogelijk een supermarktbezoek. Het is het meer dan waard!

Salade met zoete aardappel en zalm

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 100 g rucola (*)
 • 100 g gedopte groene boontjes (vers of diepvries) (*)
 • 100 g erwtjes (vers of diepvries) (*)
 • 2 stukjes zalm
 • 2 kleine zoete aardappelen
 • 1 el honing
 • Sap van ½ citroen
 • Olie (bv. kokos- of olijfolie)
 • Peper & zout
 • DRESSING:
 • 1 ansjovis
 • 3 el mayonaise
 • 1 kl mosterd
 • 1 kl groene pesto

Wat moet je doen?

 1. Als je zalm uit de diepvries gebruikt, moet je er eerst voor zorgen dat die helemaal is ontdooid. Ready? Set? Go!
 2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in hapklare stukken. Kook die in enkele minuten gaar. Je moet er vlot met een vork in kunnen prikken. Haal de zoete aardappelen met een schuimspaan uit het water.
 3. Kook in datzelfde water de boontjes en erwtjes in zo'n 5 minuten beetgaar. Bijt maar eens in een boontje om er zeker van te zijn dat ze gaar genoeg zijn voor jou. Giet ze daarna af en laat ze schrikken onder de koude kraan.
 4. Was de rucola en verdeel hem over twee borden. Verdeel ook de boontjes en erwtjes over de borden.
 5. Doe wat olie in een antikleefpan (bv. een grillpan) en laat die goed heet worden. Bak er dan de zoete aardappelen en de stukjes zalm in. Draai de zoete aardappelen na enkele minuten eens om zodat ze overal een korstje krijgen. Laat de zalm vooral op één kant liggen. Zo krijgt die daar een lekkere korst, terwijl de andere kant nog mooi 'glazig' en lekker sappig blijft.
 6. Terwijl de zalm en aardappelen in de pan liggen, kan je de dressing maken. Begin met het ansjovisje te prakken met een vork en voeg de rest van de ingrediënten toe. Roer alles goed onder elkaar, en klaar!
 7. Draai het vuur uit wanneer de zalm en aardappelen goed gebakken zijn (na zo'n 5 minuten). Voeg dan de honing en het citroensap toe aan de pan. De aardappelen en zalm zullen zo karamelliseren. Kruid ze nog met wat peper en zout.
 8. Verdeel de aardappelen en zalm over de salade en lepel er wat van de dressing bij. Yummm!
* Ik weeg groentjes eigenlijk nooit af, maar omdat ik weet dat de meeste mensen fan zijn van precieze informatie in recepten, geef ik een toch maar overal hoeveelheden mee als richtlijn.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments