• Salade-pollo-tonato

Salade ‘pollo tonnato’

Oké, oké, ik ging eigenlijk niet meer teruggrijpen naar 2014, maar deze salade – die nog uit dat jaar dateert – kan ik jullie echt niet onthouden. Zo lekker! Ik maakte hem voor kerst bij m’n mama, maar eigenlijk kan hij gewoon op elk moment! Zelfs in de maand van de goede (eet)voornemens, want als je niet overdrijft met de saus, is dit gerecht best licht en gezond. Vullend ook, zeker wanneer je eitjes toevoegt. En zei ik lekker? O, zo lekker!

Salade pollo tonato

Aantal personen: 4

Wat heb je nodig?

  • VOOR DE SALADE
  • 300 g slamengeling, vb. Romeinse slaharten en rucola
  • 3 tomaten
  • Enkele (half)zongedroogde tomaten
  • 1 avocado
  • 4 kl kappertjes
  • 4 kipfilets
  • 1 citroen
  • Olijfolie
  • Peper & zout
  • Optioneel: 2-4 eieren, een handjevol pijnboompitten
  • VOOR DE TONATOSAUS
  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • 2-2,5 dl maïsolie
  • 1 blikje tonijn in eigen nat
  • ½ citroen
  • Peper & zout

Wat moet je doen?

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Besprenkel een ovenschotel met olijfolie. Snijd elke kipfilet in 3-4 stukken en leg die in de schotel. Druppel er nog wat extra olie overheen en kruid met peper en zout. Was de citroen, snijd hem in dunne schijfjes en schik die over de kip. Zet in de oven gedurende 25-30 minuten.
  2. Prik een gaatje in de eitjes en kook ze gaar in 8 minuten (als je ze gebruikt, natuurlijk).
  3. Maak de tonatosaus. Doe het ei en de mosterd in een smalle maatbeker en mix met de staafmixer. Voeg, terwijl je blijft mixen, in een dun straaltje de maïsolie toe tot wanneer je mayonaise de gewenste dikte heeft. Voeg dan het blikje tonijn toe (zonder het vocht!) en het sap van een halve citroen. Mix opnieuw. Kruid de tonatosaus met peper en zout.
  4. Tijd voor de groentjes. Was de sla en laat hem uitlekken. Pel de tomaten en snijd ze in 3-4 stukken. Neem de (half)zongedroogde tomaatjes en de kappertjes alvast klaar. Pel ook de eitjes – als je die gebruikt – en snijd ze in vier. Rooster eventueel wat pijnboompitjes in een antikleefpan zonder vetstof.
  5. Check of de kip gaar is door er met een vork in te prikken. Als het vocht dat eruit loopt, helder is, mag de oven uit. Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Snijd elke helft nog eens in twee en trek de pel van de partjes. Snijd die partjes tot slot nog eens in drie.
  6. Verdeel de sla, de tomaten en de avocado over de borden. Kruid de groentjes met peper en zout en leg er dan de kip op. Lepel er eventueel wat van het vocht uit de ovenschotel over. Werk elk bord af met enkele (half)zongedroogde tomaatjes, 1 kl kappertjes en eventueel wat stukjes ei en geroosterde pijnboompitten. Schep er tot slot wat van de tonatosaus over.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments