• Salade met meloen en ham

Koken voor jezelf: salade met meloen en ham

Doordat mijn vriend elke week wel een paar avonden moet werken in een restaurant – en hij daar dan ook eet – moet ik vaak koken voor mezelf. Nu ja, ‘koken’… Hoewel ik ontzettend graag keukenprinses (vind jij ook niet dat dat een werkwoord zou moeten zijn?) houd ik er niet van om lang in de keuken te staan ‘gewoon’ voor mezelf. Maar ik wil dan weer wél gezond en lekker eten. Een persoonlijke uitdaging waarin ik heel goed slaag. Ook wanneer ik alleen ben, eet ik altijd vers, ga ik nooit iets afhalen en zijn kant-en-klare dingen geen optie.

Wanneer ik afgelopen weekend deze salade in elkaar flanste voor mezelf, bedacht ik me plots dat ik van koken voor één persoon best een nieuwe categorie op m’n blog kon maken. Het is de perfecte noemer voor receptjes die de naam ‘recept’ eigenlijk niet eens waardig zijn, maar waarvan het ook zonde zou zijn om ze niet te delen. Je weet immers maar nooit dat sommige mensen nog niet op het idee zijn gekomen…

Salade met meloen en ham

Aantal personen: 1

Wat heb je doen?

 • Sla (een mengeling met rucola is mijn favoriet)
 • ½ meloen (Galiameloen, cavaillon,… Wat je lekker vindt!)
 • 4-5 sneetjes gerookte ham
 • 1 bolletje mozzarella
 • ½ citroen
 • Peper & zout
 • Olijfolie
 • Optioneel: 2 el zongedroogde tomaatjes

Wat moet je doen?

 1. Haal de schil van de meloen. Dat gaat het makkelijkst door de halve meloen nog eens in vier te verdelen en van die partjes het vruchtvlees uit de schil te snijden. Snijd de meloen in hapklare stukken.
 2. Snijd of trek de reepjes ham in stukjes en doe hetzelfde met de mozzarella.
 3. Schik de sla op je bord, verdeel er de meloen, ham, mozzarella en eventueel wat zongedroogde tomaatjes over. Besprenkel de salade met olijfolie en het sap van een halve citroen. Kruid met peper en zout.
Voor mij is deze salade op zich vullend genoeg, maar als je veel honger hebt, is wat brood er lekker bij.
De andere helft van de meloen is trouwens een lekkere snack voor één van de volgende dagen. Of je kan er – zoals ik – natuurlijk nog eens dezelfde salade mee maken!

Misschien vind je dit ook leuk!

4 Comments

 • comment-avatar
  Hi-ke 25 juni 2014 (8:47 am)

  Oh leuke nieuwe rubriek! Ik moet tegenwoordig ook vaak voor mijzelf koken (vriend kan warm eten op het werk) en ik kook dan vaak een portie waar ik direct twee à drie dagen van kan eten (al naargelang de goesting vries ik die extra portie in of eet ik ze direct de dag erna op). Maar zoals je zegt, als het enkel voor jezelf is, wil je daar dan niet zoveel tijd insteken. Dus ik volg dit zeker mee, want inspiratie is altijd welkom!

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 28 juni 2014 (7:41 am)

   Bedankt voor je reactie! Leuk dat er nog mensen zijn die denken zoals ik op dat gebied. 🙂

 • comment-avatar
  lien 25 juni 2014 (10:30 am)

  Leuke categorie! Alle tips voor gezonde maaltijden voor 1 persoon zijn meer dan welkom!