• salade met gerookte zalm en rijstnoedels

Salade met gerookte zalm en rijstnoedels

Ik blijf Merlot venkel voorschotelen en hij blijft het lekker vinden. Al zal hij dat nooit toegeven, ik denk dat ik hem er zelfs een plezier mee begin te doen.

Venkel is niet alleen beste vriendjes met Merlot, maar ook met zalm. Deze keer nodigde ik nog ingrediënten uit, vrij veel zelfs, voor mijn doen. Maar ze zijn wel allemaal makkelijk vindbaar, lang houdbaar en multi-inzetbaar, drie vereisten waaraan ik zelf veel belang hecht. Ik hou er niet van als je voor één recept een waslijst ingrediënten moet kopen waarvan je op voorhand al weet dat je ze welgeteld één keer zal gebruiken.

Maar deze salade is het zeker waard. Hij is fris en romig, smeuïg en knapperig, zoetig en zurig, pittig en zacht, en vooral heel erg smaakvol. Je moet mij niet op m’n woord geloven, hoor. Maak hem maar eens! En nog eens! En nog eens!

Stap 1 en 2 uit het recept – de groentjes marineren – doe je best minimaal 1 uur en maximaal 1 dag op voorhand. Ongeveer een halfuurtje voor je gaat eten, begin je aan stap 3.

Salade met gerookte zalm en rijstnoedels

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 120 g rijstnoedels
  • ½ venkel
  • ½ courgette
  • 200 g gerookte zalm
  • VOOR DE MARINADE  
  • 4-5 el xeresazijn
  • 4-5 el olijfolie
  • Het sap van ½ citroen of limoen
  • 2 kl witte suiker
  • Peper & zout
  • VOOR HET SAUSJE
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1,5 el zure room
  • 1 kl mierikswortelcrème
  • (Verse) dille
  • (Verse) munt
  • Peper & zout

Wat moet je doen?

  1. Doe de olijfolie en xeresazijn (beide zo’n 4-5 el) in een kom, voeg het sap van een halve citroen of limoen toe, 2 koffielepels witte suiker en kruid met peper en zout. Roer alles goed door elkaar met een klopper.
  2. Snijd de halve venkel zo dun als je kan (hou wat venkelgroen apart voor de afwerking!) en doe hetzelfde met de halve courgette. De vorm maakt niet zoveel uit. Schijfjes, staafjes, wat je graag hebt. Doe de groentjes bij de marinade, roer alles onder elkaar en zet de kom in de ijskast.
  3. Kook de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en spoel ze met koud water.
  4. Maak het sausje. Doe drie eetlepels Griekse yoghurt en anderhalve eetlepel zure room in een kommetje. Voeg een koffielepeltje mierikswortelcrème toe. Kruid met peper, zout en de verse kruiden – ongeveer een eetlepel fijngesneden dille en een halve eetlepel fijngesneden munt. Als je geen verse kruiden hebt, gebruik dan een koffielepel gedroogde dille en een halve koffielepel gedroogde munt.
  5. Snijd de gerookte zalm in snippers.
  6. Schik alles op een bord – de gemarineerde groentjes, de rijstnoedels (sprenkel wat van de marinade over de rijstnoedels!) en de gerookte zalm – en werk af met het yoghurtsausje, wat mooi venkelgroen en eventueel enkele takjes verse dille en blaadjes verse munt.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments