• Rodekoolsoep

Rodekoolsoep

Ik heb lang getwijfeld voor ik voor het eerst rodekoolsoep durfde te maken. Het intrigeerde mij ontzettend, want het was zowat de enige groente waarvan ik nog nooit soep had gemaakt, maar de kleur die ik me erbij voorstelde schrikte me af. Bovendien vond ik het een vreemd idee om de smaak van rodekool in een soep te hebben, ik bedoel daarmee in lopende vorm. Bij die smaak verwacht je te moeten kauwen. Of zoiets.

Maar mijn nieuwsgierigheid won zoals steeds. En nu begrijp ik zelf helemaal niet meer waarom ik het ooit vreemd vond. Rodekoolsoep is superlekker. Echt! Zelfs Nankin, Merlots broer, die eigenlijk geen rodekool lust, moest toegeven dat mijn soep lekker was. En aan de kleur (dieppaars) ben je gewend nadat je de soep voor de tweede keer hebt gemaakt, wat je bijvoorbeeld kan doen voor een Halloweenetentje voor vrienden die nog nooit rodekoolsoep hebben gegeten.

Rodekoolsoep

Wat heb je nodig?

 • Een bakje spekjes
 • 2 grote rode uien
 • ½ rode kool
 • 3 l runderbouillon (bv. 3 l water met 6 runderbouillonblokjes)
 • 6 el (witte wijn)azijn
 • Bakboter
 • Peper & zout

Wat moet je doen?

 1. Snijd eerst de groentjes, de uien in grove stukken en de rodekool in snippers. Ik begin bijna altijd met alle groentjes te snijden omdat je daarna je volle aandacht kan gebruiken wanneer je het vuur opzet. Zo duurt het natuurlijk wel langer, maar als je er evenveel van houdt om in de keuken te staan als ik, vind je dat vast niet erg.
 2. Neem als de groentjes klaarstaan je spekjes erbij en bak ze in je soeppot. Ik gebruik nooit extra boter om spekjes te bakken, ze geven voldoende vet af van zichzelf. Je mag kiezen of je de spekjes knapperig wil of niet. Als je ze knapperig wil, moet je ze gewoon langer laten bakken. Haal ze wanneer ze klaar zijn met een schuimspaan uit de pot, zo blijft het spekvet en alle smaak in de pot.
 3. Voeg nu een beetje extra boter toe en bak de uien in dezelfde pot. Wanneer de uien glazig worden, kan je de rodekoolsnippers toevoegen en eventjes mee aanstoven.
 4. Tijd voor peper, zout en de (witte wijn)azijn. Ik kruid mijn soepen telkens wanneer alle groentjes in de pot zitten maar voor ik de bouillon erover giet. Ik heb de (witte wijn)azijn nog nooit afgemeten, maar als ik moet gokken, zou ik zeggen dat de scheut die ik erin kap zo ongeveer 6 eetlepels is. Giet wanneer alle rodekoolsnippers wat hebben kunnen aanstoven en je de groentjes voldoende hebt gekruid de bouillon in de soeppot, dat is dus 3 liter water met 6 bouillonblokjes.
 5. Laat de soep zo’n 20 à 30 minuten koken voor je ze mixt. Daarna moet je enkel nog de spekjes er terug indoen en je kan je laten verrassen door de smaak of je vrienden een beetje bang maken met de kleur…

Misschien vind je dit ook leuk!

3 Comments

 • comment-avatar
  Anoniem 11 april 2014 (9:02 am)

  Heerlijk, dank je wel!
  Ik denk dat je er nog van alles aan toe kunt voegen, een paar wortels bijvoorbeeld.
  Ik had trouwens rode wijn ipv azijn gebruikt, ook lekker.

  Warme groet,
  Nienke

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 13 april 2014 (6:21 pm)

   Hoi Nienke!

   Bedankt om een reactie achter te laten. 🙂 Heb je rode wijn gebruikt of rode wijnazijn?

  • comment-avatar
   Anoniem 11 mei 2014 (8:45 am)

   Graag gedaan! Ik heb rode wijn gebruikt.