• Risotto-à-la-flamande

Risotto à la flamande

Een Vlaming mag ‘à la flamande’ wel vrij opvatten, niet? Als je het niet meteen met me eens bent, moet je deze risotto maar eens maken. De traditionele asperges à la flamande zullen nooit meer hetzelfde smaken.

Risotto à la flamande

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 125 g risottorijst, bv. Arborio
  • 6-8 witte asperges
  • 1 sjalot
  • 2 eitjes
  • (Verse) zalm (Ik nam 2 zalmmoten uit de diepvries. Als je dat ook doet, zorg er dan voor dat ze ontdooid zijn voordat je begint te kokerellen.)
  • Verse Grana Padano (Of Parmezaan, als je dat liever hebt.)
  • 3 dl bouillon (Ik nam 3 dl water met een half bouillonblokje voor pasta’s en rijstgerechten.)
  • Citroensap (Het sap van ongeveer een halve citroen.)
  • Peterselie (Ik nam diepvriespeterselie, maar verse is uiteraard minstens even goed.)
  • Peper & zout
  • Bakboter

Wat moet je doen?

  1. Pel de sjalot en snipper hem fijn. Stoof de sjalotsnippers aan in boter in een antikleefpotje waarvan je een deksel hebt.
  2. Voeg wanneer de sjalot glazig is geworden 125 g rissotorijst toe en roer, zodat elk rijstkorreltje een glanzend boterlaagje heeft. Giet er dan 3 dl bouillon over, zet het deksel op de pot en laat op een zacht vuurtje pruttelen.
  3. Schil ondertussen de asperges en snijd elke asperge in ongeveer 5 stukjes. Snijd ook de verse zalm in hapklare blokjes. En rasp wat Grana Padano voor de afwerking.
  4. Risotto is in ongeveer 20 minuten gaar. Voeg na 10-15 minuten de stukjes asperge toe. Zet het deksel opnieuw op het potje.
  5. Zo’n 5-10 minuten later zijn de asperges gaar. Zet het vuur uit en werk de risotto af met een klontje boter, de geraspte Grana Padano, wat citroensap, peterselie, peper en zout. Roer alles onder elkaar.
  6. Voeg daarna de verse blokjes zalm toe en roer nog eens, heel voorzichtig deze keer. Zet het deksel op de pot. De zalm kan nu net voldoende garen door de warmte van de risotto. Bak ondertussen twee spiegeleitjes.
  7. Verdeel de risotto over twee borden of kommetjes, leg er een spiegeleitje bovenop en ontdek hoe leuk (en lekker!) het is wanneer de eidooier in de risotto loopt tijdens het eten.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments