• Rijst met bloemkool en zalm

Rijst met bloemkool en zalm

“Amai, da’s goeie puree,” zei Merlot na zijn eerste hap rijst met bloemkool. Hoewel er geen patatje aan te pas komt, lijkt deze rijst qua structuur en uitzicht inderdaad wel een beetje op puree. Qua smaak is hij echter allerminst vergelijkbaar met gewone pureepatatjes. Bovendien mag mijn lief me ondertussen toch wel beter kennen: alsof ik ooit, ever, jamais een berg puree met vis en zonder groenten zou serveren!

Soit, stop je patatjes maar ver weg, we maken vandaag bloemkoolRIJST!

Rijst met bloemkool en zalm

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 100 g rijst, bv. Basmati
  • ½ bloemkool
  • 3 teentjes knoflook
  • (Verse) zalm (Ik nam 2 stukjes zalm uit de diepvries.)
  • Gemalen Emmental/Grana Padano/mozzarella
  • Scheutje melk
  • 3 dl bouillon (Ik gebruikte 3 dl water met 1 bouillonblokje voor pasta- en rijstgerechten.)
  • Citroen
  • Kervel
  • Peper & zout
  • Peper & zout Olijfolie

Wat moet je doen?

  1. Pel de teentjes knoflook en snipper of plet ze zo fijn mogelijk. Stoof ze aan in wat olijfolie in een antikleefpotje waarvan je een deksel hebt. Voeg de rijst en de bouillon toe, zet het deksel op de pot en laat de rijst op een zacht vuurtje gaarkoken. Wanneer al het water is opgenomen, is de rijst klaar. Dat duurt zo’n 15-20 minuutjes.
  2. Verdeel een halve bloemkool in roosjes, was de bloemkoolroosjes en kook ze in zo’n 10 minuutjes gaar.
  3. Leg terwijl de rijst en de bloemkoolroosjes opstaan, de zalm in een ovenschaal. Kruid de zalm met peper en zout, besprenkel hem met olijfolie en leg er enkele schijfjes citroen bovenop. Zet de zalm in een oven van 200 °C. Hoelang? Dat hangt af van de dikte van de zalm. Meestal is dat zo’n 10-15 minuutjes. Kijk er af en toe maar eens naar!
  4. Doe de bloemkoolroosjes wanneer ze gaar zijn in een blender, samen met een scheutje melk, en wat peper en zout. Blend tot je een smeuïge bloemkoolpuree krijgt.
  5. Meng de bloemkoolpuree onder de gare rijst. Werk de bloemkoolrijst af met wat gemalen kaas (vb. Emmental en/of Grana Padano) en/of mozzarella, een beetje citroensap en wat (diepvries)kervel.
  6. Probeer alles zo elegant mogelijk op een bord te krijgen, laat je tafelgenoot raden wat je hebt klaargemaakt en laat het mij daarna weten in de commentaar!

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments