• Puur genieten - Pascale Naessens

Review kookboek Puur genieten – Pascale Naessens

Ik kocht dit boek eind 2013 op de Boekenbeurs in Antwerpen. De rest van de buit van toen, vind je terug in dit verslag.

Ik vind het heel moeilijk om te verwoorden wat ik van Pascale Naessens vind. Sommige van haar visies stemmen volledig overeen met die van mij, andere van haar overtuigingen doen me dan weer heel hard fronsen. In haar recepten kan ik me gelukkig wel helemaal vinden, en dat heeft voor mij dan ook de doorslag gegeven om haar boeken een kans te geven.

Indeling & inhoud

Het eerste recept in dit kookboek staat pas op bladzijde 36. Daarvoor vertelt Pascale hoe ze tot haar ‘manier van eten’ is gekomen en op welke principes ze die heeft gebaseerd. Voor de geïnteresseerden: natuurlijke ingrediënten, goede vetten en goede voedselcombinaties. In de eerste twee kan ik me vinden, in voedselcombinaties geloof ik veel minder. Ze schrijft ook een stukje over de evolutie van de mens, en tot slot wijdt ze aparte hoofdstukken aan tarwe, aardappelen en rijst.

De recepten zelf zijn opgedeeld in deze categorieën:

 • Mijn lievelingssausjes
 • Een zomer vol groenten
 • Fruit, mijn lang leven
 • Geen heerlijke zomer zonder verse vis
 • Een stukje vlees om van te genieten
 • Kaas, groenten en een wijntje

Na de recepten staat er nog kort stukje over het belang van gezonde voeding, geschreven door David Wolfe, ‘een van de grootste autoriteiten op het vlak van gezonde voeding in Amerika’. Dat wordt gevolgd door een hoofdstuk waarin Pascale vertelt wat haar recepten zo gezond maakt. En haar boek kan natuurlijk niet eindigen zonder reclame te maken voor haar eigen keramieklijn.

Lay-out & recepten

De paginagrote foto’s van het eten zien er ontzettend smakelijk uit en de recepten op de pagina ernaast zijn heel overzichtelijk uitgeschreven. Wat voor mij dan weer niet had gehoeven, zijn de ‘happy’ foto’s van Pascale Naessens en haar man Paul Jambers.

De korte ingrediëntenlijsten maken mij heel gelukkig, net als het feit dat ze geen moeilijk vindbare ingrediënten gebruikt. Je hebt niet veel en niets ingewikkeld nodig om iets heel lekker op tafel te toveren! Om de ingrediëntenlijst nog korter en overzichtelijker te houden, zet Pascale er geen olijfolie, peper en zout bij, dingen waarvan ze – terecht, denk ik – verwacht dat iedereen ze in huis heeft.

De meeste van haar recepten zijn – heel ontraditioneel – uitgeschreven voor twee personen. Veel makkelijker om mee te rekenen dan vier personen, vind ik. Bij elk recept staat hoelang het duurt om te bereiden, heel handig!

aMuse ♥ ?

Ik heb een dubbel gevoel bij dit kookboek. Ik ben absoluut fan van de recepten en normaal hou ik er ook van dat je echt kan lezen in kookboeken. Maar ik vind de teksten in dit kookboek iets te persoonlijk. Mij boeit het niet welke evolutie Pascale Naessens heeft doorgemaakt op vlak van eten. Bovendien kan ik bij sommige uitspraken alleen maar denken too much info!, vb. ‘Ik eet zelden brood, aardappelen, rijst of pasta, ik haal voldoende koolhydraten uit mijn fruitontbijt met zaden en mijn dagelijkse porties gevarieerde groenten. En ik kan je verzekeren: ik heb veel energie, vraag het maar aan mijn man, Paul.’

Daarnaast voelt het allemaal een beetje pusherig en commercieel. Het kan aan mij liggen, maar tussen de regels door lees ik overal: ‘mijn manier van eten, is de enige juiste manier! En o ja, het werkt alleen als je uit mijn kommetjes eet.’

Langs de andere kant staat haar boek wel vol lekkere en gezonde recepten tjokvol groenten, die grotendeels passen bij het eetpatroon dat ik zelf ook toepas. Net als ik houdt zij de 70/30-regel aan: voor 70% gezond eten en voor 30% genieten van de zondes. En ook het feit dat zij spreekt van een ‘manier van eten’ en niet van een dieet, kan ik alleen maar toejuichen.

Dubbel dus.

Maar goed, je vindt het boek in de meeste boekhandels en online terug voor € 24,99. Dit zijn mijn favoriete recepten uit het boek, en naar goede gewoonte deel ik er morgen eentje van op m’n blog:
 • Koude soep van avocado en spinazie
 • Aubergines op drie verschillende wijzen
 • Salade van courgetteslierten met hiziki
 • Vis met kruiden, kokosmelk, limoen en tomaatjes
 • Kip uit Bresse met kaneel, appels en walnoten
 • Tomatentaart met raketsla en Parmezaan

Misschien vind je dit ook leuk!

6 Comments

 • comment-avatar
  silkeinwonderland 30 januari 2015 (7:21 am)

  Ik hoop eigenlijk op de kip uit bresse 🙂 Ik ben absoluut geen fan van haar. Maar dat klinkt wel heerlijk!

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 30 januari 2015 (3:19 pm)

   Ik denk dat ik je gelukkig ga maken dan. 🙂 Al kwam mijn kip niet uit Bresse… 🙂

 • comment-avatar
  C* 30 januari 2015 (9:22 am)

  Ik vind het recept met vis en kokosmelk een echte aanrader.

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 30 januari 2015 (3:20 pm)

   Dat spreekt me inderdaad ook erg aan! Moet ik misschien snel eens werk van maken voor de Dagen Zonder Vlees (en vis) beginnen. 🙂

 • comment-avatar
  Le petit requin 30 januari 2015 (1:11 pm)

  Ik heb efkes platgelegen met "vraag het maar aan mijn man, Paul". Zou er nu echt niemand bij het nalezen gezegd hebben "Pascale, zo'n dingen moeten er ni in meiske"?? 🙂
  De foto's zien er inderdaad wel heel lekker uit (en handig dat de recepten voor twee personen zijn), maar die commerciële inslag… pfff, laat maar dan.

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 30 januari 2015 (3:22 pm)

   Ik snap dat óók niet. Ik dacht nog eventjes dat het aan mij lag en dat iedereen anders dat misschien wel op een heel gewone manier zou opvatten. Maar ik heb in principe geen 'perverse' geest, dus ik denk dat het in dit geval écht niet gaat over fietstochtjes of zoiets. 🙂