• Meer-dan-80-spannende-salades

Review kookboek Meer dan 80 Spannende Salades – Caroline Hofberg

Nog eentje over salades. Past wel bij het seizoen, toch? Dit boek kocht ik samen met mijn quinoa-kookboek. Ik twijfelde eerst een beetje over dit kookboek. In deze review vertel ik je waarom en wat ik er nu van vind.

Indeling & inhoud

Het boek begint met een kort voorwoord van de auteur. In dat stukje doet Caroline Hofberg je vermoeden dat het boek gaat ingedeeld zijn volgens de seizoenen. Ze vertelt immers van welke soorten salades ze houdt in de lente, zomer, herfst en winter. Ook in het tekstje op de achterkant kan je iets in die trant lezen. Niets is echter minder waar. Er zijn gewoon geen hoofdstukken. Zomerse slaatjes staan tussen de stevige wintersalades. Vlees, vis en veggie, salades met fruit, met groenten, alles staat door elkaar.

Er valt dus geen structuur te ontdekken in dit kookboek, en dat vind ik een beetje onhandig. Je kan niet gewoon kijken naar de gerechten waarin je zin hebt (bijvoorbeeld een zomerse vegetarische
maaltijdsalade), je moet telkens het hele kookboek doorbladeren. Ook het register helpt hier niet echt bij. De recepten staan er gewoon opgesomd in alfabetische volgorde.

Wat ik wel interessant vind op inhoudelijk vlak, is dat het kookboek eindigt met een kleine uitleg over de verschillende soorten granen die in veel van de recepten worden gebruikt: bulgur, haverkorrels, spelt enzovoort.

Lay-out & foto’s

Naast het gebrek aan structuur, deden ook de foto’s mij een beetje twijfelen. De foto’s van de recepten zelf vind ik prachtig. Omdat de foto’s zelf dat veel beter kunnen uitleggen dan ik dat kan, toon ik er enkele van mijn favoriete.

 

 

Wat vind ik er dan minder goed aan? De foto’s met de mensen erop. De auteur, haar familie, vrienden, haar tuin (naar ik vermoed)… Dat soort foto’s zorgt ervoor dat ik bij het hele boek een soort ‘geitenwollensokkengevoel’ krijg. Daarnaast staan veel recepten over een foto heen geprint, wat ik dan weer veel te druk vind ogen.

 

Gelukkig ben ik wel ontzettend te spreken over de lay-out van de recepten zelf. Onder de titel van het recept staat een kleine inleiding, waar ik altijd van houd. Caroline Hofberg gebruikt nummertjes om de verschillende stappen aan te duiden. En soms maakt ze gebruik van vetgedrukte ‘ondertiteltjes’ in de ingrediëntenlijst of de instructies zelf. Zo zie je een duidelijk onderscheid in bijvoorbeeld de ingrediënten die je nodig hebt/wat je moet doen voor de salade enerzijds en de dressing anderzijds. Eigenlijk hanteer ik zelf een beetje dezelfde structuur voor mijn eigen recepten.

Recepten & ingrediënten

Alle recepten in het kookboek zijn voor vier personen. In veel van de salades worden graansoorten gebruikt. Het zijn dus voornamelijk volwaardige in plaats van bijgerechten. De ingrediëntenlijst
is meestal vrij kort en bevat enkel makkelijk te vinden producten. De instructies zelf zijn kort en duidelijk.

Er is een klein hoofdstukje gewijd aan dips en ook eentje aan dressings. En daar staan er best een paar leuke tussen, bijvoorbeeld een wortelpesto, rucoladip en tomatenvinaigrette.

aMuse ♥ ?

Best wel. Het is niet mijn favoriete kookboek over salades (voornamelijk door het gebrek aan structuur en de drukke lay-out), maar ik kan het aanraden aan iedereen die houdt van maaltijdsalades
op basis van niet zo voor de hand liggende graansoorten. Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten.

  • Zalmbulgur met limoenyoghurt
  • Rodekoolsalade met kipspies
  • Auberginesalade met halloumi
  • Peperige aardbeien met geitenkaasdip (Al zou ik de geitenkaas – wat ik niet lust – wel vervangen.)
  • Zalm met meloen en hummus met ei
  • Romige aardappelsalade met gepocheerde zalm
  • Oriëntaalse bulgur met halloumi

Morgen deel ik er eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek in de meeste boekhandels of online vinden voor € 12,50.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments