• Gratin met zoete aardappel - Veg!

Recept ‘Veg!’: gratin met zoete aardappel en pinda’s

Sinds ik pindakaas heb ‘ontdekt’, ligt het in m’n bovenste la. Nu ja, de pot staat in de kast. Maar ik pak hem er heel graag uit! Rijstwafels met pindakaas, banaan, kaneel en zout (ja echt, ook zout), zijn mijn go to-lunch op dagen dat er geen verse soep in huis is. Dan is er natuurlijk ook nog gado gado, een heerlijk Indonesisch gerecht waarin de pindasaus de show steelt. En dan is er nu ook deze gratin uit Veg! Want ook die is heerlijk.

Het enige probleem is dat ik eigenlijk vind dat hier kip bij ‘hoort’. En dat mag natuurlijk niet tijdens de Dagen Zonder Vlees. Wij aten er dus rauwkost bij (komkommer, worteltjes en rauwe bloemkool). Het heeft op zich gesmaakt, maar ik had een beetje het gevoel alsof ik twee gerechten bij elkaar aan het eten was. Na DZV wil ik er eens kip en sla bij proberen.

Maar het recept van de gratin kan ik jullie al bezorgen, hé! Ik heb het boek vrij trouw gevolgd voor mijn doen, maar de hoeveelheden heb ik wel aangepast. Dat was echt nodig, anders had je sowieso veel te weinig vocht om de aardappelen te laten garen. Hieronder vind je dus mijn aangepast recept, voor twee personen.

Recept ‘Veg!’: gratin met zoete aardappel en pinda’s

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 2 grote zoete aardappelen
 • 1 fijngehakte rode chilipeper, zonder zaadjes, of 1 tl gedroogde chilivlokken
 • 1 teentje knoflook, geplet
 • 2,5 dl (light)room
 • 1 el pindakaas
 • 1 limoen
 • Peper & zout
 • 1 el zonnebloemolie

Wat moet je doen?

 1. Verhit de oven voor op 200 °C, heteluchtstand, en vet een ovenschaal in met de zonnebloemolie.
 2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in plakjes van 2 mm dik. Dat gaat het best met een mandoline.
 3. Doe de room in een pannetje, samen met de pindakaas, chili(vlokken), het sap van de limoen, het geplet teentje knoflook, en wat peper en zout. Verwarm het geheel zodat de pindakaas versmelt in de room. De saus hoeft niet te koken. Zet het vuur af.
 4. Leg een eerste laag zoete aardappelplakjes in de ovenschaal. Lepel er wat saus over. Doe zo verder tot de zoete aardappel en saus op zijn. Eindig met een laagje saus.
 5. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet 35 minuten in de oven. Verwijder de folie en laat de ovenschaal nog 15 minuten staan.

Misschien vind je dit ook leuk!

1 Comment

 • comment-avatar
  xZEE 29 maart 2015 (7:56 am)

  Mmmmmmm dat ga ik zeker eens uittesten, zoete aardappel en pindakaas, 2 van mijn favorieten maar ik heb ze nog nooit gecombineerd!