Quinoasalade met makreel en dadels

Op Culy.nl zag ik een hapje voorbijkomen met makreel en dadels, een combinatie die me meteen intrigeerde omdat ze zo vreemd was. Op enkele dagen tijd had m’n hoofd dat hapje omgezet in een hele maaltijdsalade die in het echt even lekker bleek te smaken als ik me had voorgesteld. Delen, die handel, dus!

Net als de Oosterse bulgursalade is ook deze quinoasalade het lekkerst op kamertemperatuur. Begin dus enkele uren op voorhand aan de eerste twee stappen, zodat alles de tijd heeft om af te koelen.

12 Quinoasalade met makreel en dadels (2)

Quinoasalade met makreel en dadels

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 125 g quinoa
  • 3 dl kruiden- of groentebouillon, vb. 3 dl water met 1 bouillonblokje
  • 1 kleine rode ui
  • ½ komkommer
  • Handvol Romeinse of ijsbergsla
  • 2 gerookte makreelfilets
  • 1 el kappertjes
  • Enkele dadels
  • VOOR DE KOMKOMMERMARINADE:
  • 1 dl water
  • 0,5 dl witte wijnazijn
  • ½ el honing
  • Chilivlokken (of rode chilipeper, als je echt van pittig houdt)
  • VOOR DE DILLEDRESSING:
  • 1 el mayonaise
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 el dille, vers of diepvries

Wat moet je doen?

  1. Doe alle ingrediënten voor de komkommermarinade in een potje, breng aan de kook en laat voor de helft inkoken. Snijd ondertussen de halve komkommer in blokjes en snipper de rode ui. Doe beide in een kommetje en overgiet met de ingekookte marinade. Laat het geheel minstens een uur intrekken en afkoelen.
  2. Doe de quinoa in een potje, overgiet met de bouillon, zet een deksel op de pot en laat de quinoa op een zacht vuurtje gaarkoken. Wanneer alle bouillon is opgenomen, is de quinoa klaar. Stort de gare quinoa uit in een kom of schaal en laat afkoelen.
  3. Giet de komkommer en uitjes af en doe ze bij de afgekoelde quinoa. Snijd de dadels in stukjes, snipper de sla, trek de makreelfilets in stukken, en voeg ook die toe, samen met de kappertjes. Roer de salade om. (Door de bouillon, de makreel en de chilivlokken vond ik het niet nodig om de salade nog te kruiden met peper & zout.)
  4. Meng alle ingrediënten voor de dilledressing en werk de salade ermee af.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments