Poppequiche

Het potje zure room dat al eventjes in onze ijskast woonde, vormde de inspiratie voor mijn allereerste quiche. Dit was mijn eerste quiche, ja. Ik heb er ook geen verklaring voor, neen. Ik blijk namelijk boordevol quiche-ideeën te zitten. Maar omdat je altijd maar kan beginnen met eentje, verzamelde ik enkele ingrediënten met mooie kleurtjes en smaken die mij blijkbaar typeren, want Merlot noemde mijn eerste quiche spontaan de ‘Poppequiche’. En ik vind dat een keigoede naam!

Poppequiche

Wat heb je nodig?

 • Kruimeldeeg (tijd voor toegevingen: ik gebruikte kant-en-klaar, soms ken ik geen schaamte)
 • 200 g gerookte zalm
 • 2 tomaten
 • ½ courgette (dit kan je weglaten, al is een extra groentje natuurlijk nooit slecht)
 • Zwarte olijven (zo veel of zo weinig als je wil)
 • 200 cl zure room (oftewel: een potje)
 • 3 eitjes
 • Basilicum (vers of uit de diepvriezer)
 • Peper & zout

Wat moet je doen?

 1. Het kruimeldeeg met liefde en geduld in je quichevorm draperen, bedekken met bakpapier, vullen met baklinzen (of bakbonen, bakkikkererwten, bakspliterwten…) en 20 minuten lang blind bakken in een oven van 180 °C.
 2. Terwijl je schaamteloze kant-en-klare kruimeldeeg in de oven staat, kan je de vulling voorbereiden. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Halveer de courgette, snijd één helft in blokjes en bewaar de andere helft in de ijskast of diepvries voor een andere keer. Halveer de olijfjes en snijd de gerookte zalm in stukjes.
 3. Als de groentjes en de gerookte zalm klaarstaan, moet je enkel nog de… – ja, hoe noem je dat eigenlijk? – maken. Ik vind ‘eitjeslijm’ wel een passende term. De eitjeslijm voor de Poppequiche maak je zo: meng een volledig potje zure room (200 cl) met 3 eitjes en kruid het mengsel met peper, zout en (diepvries)basilicum. Dat mag veel zijn, want dat is lekker! En je hebt de groentjes tenslotte niet gekruid.
 4. Ondertussen zullen de 20 minuutjes wel om zijn: tijd dus om je zelfgekochte deeg uit de oven te halen, de baklinzen terug in je baklinzenpot te mikken en de Poppequiche op te bouwen. Verdeel eerst de groentjes en de zalm mooi over de hele bodem en giet er daarna de eitjeslijm over.
 5. Zet de quiche in de oven en laat hem 45 minuten bakken op 180 °C. Zet daarna nog eens 5 minuutjes de grillstand op. Geniet van mijn Poppequiche!

Wat eet je erbij?

Bijvoorbeeld Romeinse slaharten met een dressing van olijfolie, balsamico, peper en zout. (Half)zongedroogde tomaatjes zijn ook een typisch Poppe-ingrediënt. Ik zeg het maar, hé.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments