• Pimentón-de-la-Vera

Pompoensoep met Pimentón

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Nog eens soep maken en er verwaand paprikapoeder in doen!

De seizoenen volgen, ik doe daar niet zo fanatiek aan mee. Zeker niet wanneer die seizoenen zichzelf niet eens volgen. In theorie is het bijna zomer, maar in de praktijk valt dat hoegenaamd niet op. Deze soep misstond dus helemaal niet tijdens jun-ember. En de mensen die veel meer dan ik wakker liggen van seizoensgebonden eten, kunnen gerust ademhalen: ik haalde de pompoen uit onze diepvries en toen ze erin belandde, was het wel degelijk volop pompoenseizoen.

Het resultaat van mijn eerste experiment met Pimentón de la Vera, het gerookt paprikapoeder met streken, was niet zo denderend. Na mijn tweede experiment, dit soepje, wist ik echter zeker dat het niet aan de Pimentón op zich lag, maar vooral aan de dosering en ook wel aan het feit dat je even aan de smaak moet wennen. Dat laatste weet ik doordat deze soep elke dag lekkerder leek te worden! Op dag 1 was ik tevreden, op dag 2 verrast, op dag 3 enthousiast, op dag 4 opgetogen en op dag 5 praktisch extatisch. Move over Herbal Essences, deze soep is wat het hem doet.

Zoals ik al zei, toverde ik mijn pompoen tevoorschijn uit de diepvries. Wanneer jij dat ook doet, moet je de volgorde van het recept hieronder een klein beetje aanpassen. Groentjes uit de diepvries zijn altijd de laatste groentjes die ik toevoeg (vlak voor de bouillon), want die geven te veel water af, waardoor ze toch niet kunnen aanstoven. Hieronder heb ik het recept uitgetypt voor wanneer je pompoen niet uit de diepvries komt.

Pompoensoep met Pimentón

Wat heb je nodig?

 • 2,5 l runderbouillon (Ik gebruik daarvoor 2,5 liter water met 5 runderbouillonblokjes.)
 • ¼ pompoen
 • 8 dikke wortelen
 • 3 uien
 • 3 grote teentjes knoflook
 • Pimentón de la Vera (de meest milde variant)
 • Diepvriesbasilicum
 • Ketchup
 • Peper & zout
 • Bakboter

Wat moet je doen?

 1. Snijd de schil van de pompoen (pas op voor je vingers!) of zoek iemand die veel handiger is dan jij en dat voor jou wil doen. Verdeel een vierde van de pompoen in blokjes.
 2. Schil de uien en snijd ze in grote stukken. Pel de knoflook en snijd elk teentje in een paar stukken. Schraap de wortelen en snijd ze in schijfjes van ongeveer 2 cm dik.
 3. Laat de boter smelten in je soeppot en stoof de ui en de knoflook aan op een zacht vuurtje. Wanneer de ui glazig is geworden, mogen ook de pompoenblokjes mee aanstoven in de pot en na enkele minuten ook de wortelschijfjes.
 4. Kruid de groentjes met peper en zout, 1 opgehoopte koffielepel Pimentón de la Vera en ongeveer 1 eetlepel ketchup. Roer goed om en giet de runderbouillon erover.
 5. Laat de soep 20 tot 30 minuutjes koken, mix ze, werk ze af met diepvriesbasilicum en laat je dag na dag verrassen door de smaak.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments