• Pompoensoep-met-basilicum

Pompoensoep met basilicum

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Nog een soep maken en van ‘luie zondag’ doen!

Ik hou eigenlijk niet zo van pompoensoep. Tenzij ze echt heel lekker is. Zoals deze. En deze!
Onderstaand recept is voor een gróte pot soep!

Toen we drie pompoenen kregen van mijn mama’s buurvrouw, vroeg ik aan Merlot om ze in blokjes te snijden, zodat ik ze in porties kon verdelen en in zakjes in de diepvries kon stoppen.

Als je net zoals ik pompoenblokjes uit je diepvries gebruikt, dan moet je de volgorde van het recept hieronder een beetje aanpassen. Groentjes uit de diepvries zijn altijd de laatste groentjes die ik toevoeg (vlak voor de bouillon), want die geven te veel water af, waardoor ze toch niet kunnen aanstoven.

Hieronder heb ik het recept uitgetypt voor mensen zonder ex-buurvrouwen met een tuin vol pompoenen, mensen die dus gewoon een pompoen kopen wanneer ze die willen gebruiken.

Pompoensoep met basilicum

Wat heb je nodig?

  • ¼ pompoen
  • 1 grote ui
  • 3 grote teentjes knoflook
  • 3 dikke wortelen
  • 5 tomaten
  • 1 courgette
  • Diepvriesbasilicum
  • 2,5 l kippen- en/of groentebouillon
  • Peper & zout
  • Bakboter

Wat moet je doen?

  1. Snijd de schil van de pompoen (pas op voor je vingers!) of vraag het aan iemand die dat voor jou wil doen. Waarschuw die persoon in dat geval wel om op te passen voor de vingers! Verdeel een vierde van de pompoen in blokjes.
  2. Schil de ui en snijd hem in grote stukken. Pel de knoflook en snijd elk teentje in een paar stukken. Laat de boter smelten in je soeppot en stoof de ui en de knoflook aan op een zacht vuurtje. Wanneer de ui glazig is geworden, mogen ook de pompoenblokjes mee aanstoven in de pot.
  3. Was de courgette, schraap de wortelen en snijd beide groentjes in grote stukken. Doe ze bij in de soeppot.
  4. Ontvel de tomaten, snijd ze in grote stukken en doe ook die in de pot.
  5. Kruid de groentjes met peper en zout, en giet de bouillon erover.
  6. Laat de soep 20 tot 30 minuutjes koken, mix ze en werk ze af met een ruime hoeveelheid diepvriesbasilicum.
Het resultaat is een oranje soep met groene spikkeltjes en een bijzondere smaak!

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments