• pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven, met kruidenolie

Pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven

In haar boek ‘De smaakbijbel’ legt Niki Segnit veel beter dan ik dat kan uit waarom de combinatie van paddenstoelen en harde kaas (bv. Parmezaan of Grana Padano) zo lekker is. Ze omschrijft ook hoe

onder invloed van knoflook zelfs de flauwste champignons weer iets op hun intens smakende wilde neven gaan lijken’ en hoe ‘peterselie (] een heerlijk grassige nuance [geeft] aan de volle, aardse herfstsmaak van paddenstoelen.

Paddenstoelen en ui (of sjalot) zijn volgens haar

warm, zacht en uitnodigend als een paar pantoffels van schapenvacht.

En ook met de heerlijke combinaties van olijven met citroen en olijven met knoflook is Niki Segnit al bekend.

Wat ze – in haar boek althans – over het hoofd heeft gezien, is dat ook paddenstoelen en olijven voor een mooi samenspel van smaken zorgen. Onderstaand recept is dan ook the best of all possible worlds.

Pasta met tapenade van paddenstoelen en olijven

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 160-180 g pasta, bv. mafaldine
 • 250 g paddenstoelen, bv. Parijse champignons
 • 100 g zwarte olijven
 • 1 sjalot
 • 1 teentje knoflook
 • 1 citroen
 • Grana padano of Parmezaan
 • Handvol verse peterselie
 • Peper & zout
 • Bakboter
 • (Koude) olijfolie

Wat moet je doen?

 1. Dit is een lauwe pastasalade. Begin dus met de pasta te koken (in veel gezouten water!), houd hem daarna onder de kraan zodat hij niet gaat kleven(*) en laat hem afkoelen.
 2. Borstel de paddenstoelen schoon, snijd ze in twee en bak ze in een combinatie van wat olijfolie en bakboter.(**) Snipper de sjalot en de look fijn en doe ze bij de paddenstoelen. Wanneer de paddenstoelen zijn gebakken en de sjalot mooi glazig is, mogen ze in de blender, maar houd enkele paddenstoelen apart voor de afwerking.
 3. Doe ook de zwarte olijven in de blender, maar houd er enkele apart voor de afwerking. Kruid alles in je blender met peper, zout en een beetje citroensap. Laat je blender er een mooie zwarte tapenade van maken.
 4. Op zich is dit al lekker, maar het presenteert nog niet zo mooi. Daarvoor heb je een extra kleurtje nodig. Bijvoorbeeld het mooie felgroen van deze kruidenolie. Haal verse peterselie uit je kruidentuintje en was hem. Doe de peterselie in je blender, samen met wat (koude) olijfolie(***) en een beetje citroensap. Laat je blender opnieuw zijn werk doen.
 5. Tijd om af te werken. Meng de zwarte tapenade van paddenstoelen en olijven onder de pasta. Snijd de apart gehouden olijven doormidden en verdeel ze over de pasta, net als de apart gehouden paddenstoelen. Werk af met de groene kruidenolie en enkele schilfers Grana Padano.
(*) De beste manier om te voorkomen dat je pasta gaat kleven, is volgens mij door hem wanneer hij klaar is eventjes af te spoelen. Dat kan je niet altijd doen omdat je pasta daarvan uiteraard meteen wat afkoelt (zelfs als je warm water gebruikt). Maar bij een koude of lauwe pastasalade doe ik dat altijd. (**) Ik gebruik altijd Alpro Soya. Ik hou van anything soja! (***) Hoe kouder de olijfolie, hoe mooier groen de kruidenolie wordt en hoe langer groen ze blijft.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments