• Pasta met tomaat, basilicum en scampi's

Christmas Countdown-recept: Pasta met scampi, tomaat en basilicum

Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik kerstcalorieloosklaar voor een nieuw jaar!

Voor als je in geen tijd en zonder schuldgevoel wil genieten van de meest zalige zomerse pasta op een winterse herfstdag. Roep je lief er al maar bij, deze pasta is klaar voor je het weet.

Twee variaties op het recept hieronder:

1. Met zure room

Gebruik in de plaats van 2 tomaten er maar eentje. Vervang dan de tomatenblokjes voor de afwerking door 6 zongedroogde tomaatjes in stukjes. En werk het gerecht af door er een royale lepel zure room op te scheppen.

Iets minder licht, maar ook heel lekker. Al verkies ik toch de originele versie.

2. Met balsamico

Ik heb ertegen proberen te vechten, maar het was gewoon onvermijdelijk dat ik hier ook eens een variant met balsamico van zou maken. Vreemd genoeg blijft mijn favoriet het originele recept. Hoe minder ingrediënten hoe beter, geldt blijkbaar in dit geval. Maar mocht je toch eens de versie met balsamicotomaatjes willen maken, ik deed het zo…

Gebruik in de plaats van 2 tomaten er maar eentje. Doe de tomatenblokjes niet bij in de pan, maar leg ze vooraleer je de scampi’s bakt in een marinade van olijfoliebalsamicocrème, stukjes zongedroogde tomaat, peper en zout. (Normaal zou ik hier ook nog verse basilicum bij hebben gedaan, maar ons plantje had geen blaadjes meer.) Bak de scampi’s zoals in het originele recept. Schep de tomatenblokjes en de marinade als afwerking over de pasta met de scampi’s.

Pasta met scampi, tomaat en basilicum

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 2 tomaten
 • 1 groot teentje knoflook
 • Scampi’s(*) (Ik nam er uit de diepvries (al ontschaald en ontdarmd, dat bestaat blijkbaar) en rekende 24 exemplaren voor twee personen.)
 • Een halve citroen
 • Verse basilicum
 • Peper & zout
 • Olijfolie

Wat moet je doen?

 1. Een beetje voorbereiding… Leg de scampi’s in een kom koud water om ze te ontdooien. Dat gaat verbazend snel. Zet het water voor de pasta op, ontvel de twee tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Hierna ga je daar geen tijd meer voor hebben. Zoek ook naar je kleinste kleefpannetje. Dat van mij heeft een diameter van 20 cm.   …en start!
 2. Snipper de knoflook fijn en stoof hem heel eventjes aan in olijfolie in het kleine kleefpannetje. Zorg ervoor dat de olijfolie niet te heet is, anders wordt de knoflook meteen bruin en bitter.
 3. Voeg na enkele seconden de scampi’s toe en kruid ze met voldoende peper en zout. Pers wanneer de scampi’s gebakken zijn er wat vers citroensap over en voeg de helft van de verse tomatenblokjes toe.
 4. Zet na 2 minuutjes het vuur uit en voeg in fijne reepjes gesneden verse basilicumblaadjes toe. Ik nam ongeveer een derde van een bosje, maar gebruik maar zoveel als je wil. Werk af met de andere helft van de verse tomatenblokjes en eventueel nog wat lekkere olijfolie.
 5. Dat is alles. Sublimely simple. Simply sublime. En lekker met linguine!
(*) Ik weet dat het enkelvoud eigenlijk ‘scampo’ en het meervoud ‘scampi’ is, maar het is niet mijn schuld dat dat gewoon te raar klinkt.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments