• auberginekaviaar

Wereld Veggie Dag-recept: Pasta met auberginekaviaar

1 oktober 2013 is Wereld Veggie Dag. Daarom blog ik vandaag een receptje met een perfecte vleesvervanger en toevallig ook één de van mooiste groentjes in een glansrol: Queen Aubergine Eggplant.

Peppe Giacomazza zei eens in zijn programma ‘Peppe’s Pasta’ op Njam! dat aubergine zijn lievelingsgroente was. Ik herinner me nog dat ik toen dacht: ugh, die van mij zeker niet. In al die tijd dat mijn moeder voor mij kookte, ben ik die groente nooit tegengekomen op m’n bord. Maar toen ik alleen ging wonen, wilde ik mezelf alles leren eten(*). Al snel belandde er een aubergine in mijn winkelkar en eventjes later op mijn bord. Ik vond het niet afschuwelijk, maar ook zeker niet lekker. Het was dus absoluut geen liefde op het eerste gezicht tussen het mooie paarse groentje en mij.

Ik klasseerde de aubergine onder ‘mooi om naar te kijken’, en deed dat dan ook elke week eens een keertje in de groenteafdeling van de supermarkt, maar negeerde ze voor de rest vakkundig. Tot Peppe’s uitspraak op Njam! Ik kon maar niet geloven dat een Italiaanse chef het zo bij het verkeerde eind had en begon me af te vragen of ik misschien te snel had geoordeeld.

De groente mocht steeds vaker met mij mee naar huis en elke keer ging ik haar een beetje liever zien. Met mijn Parmigiana di Melanzane werd het dan eindelijk grote liefde! Al hangt het er heel erg van af hoe de aubergine wordt klaargemaakt. In sommige recepten vind ik ze super, in andere echt niet lekker. Uiteraard is dit er eentje uit die eerste categorie.

Pasta met auberginekaviaar

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 160 g pasta
 • 1 aubergine
 • 2 grote tenen knoflook
 • 1 tomaat
 • Enkele (half)zongedroogde tomaatjes
 • Handvol verse basilicum
 • Peper & zout
 • Olijfolie

Wat moet je doen?

 1. Snijd de aubergine in de lengte door. Bestrijk de twee snijvlakken met olijfolie, kruid met peper en zout, leg in een ovenschaal met de snijvlakken naar boven, leg er de ongepelde teentjes knoflook bij en schuif in de oven. Zet die oven op 200 °C. (**) Nu is het wachten, de aubergine moet zeker zo’n 30-45 minuten roosteren.
 2. Ga na een halfuur eens kijken naar de aubergine. Ze moet er ongeveer zo uitzien als op de foto hierboven. Is dat nog niet het geval, dan moet je nog eventjes wachten (en eventueel je grill opzetten als je geduld bijna op is), anders mag je…   3. …de aubergine uit de oven halen en eventjes laten afkoelen. Ondertussen kan je de tomaat ontvellen en in blokjes snijden, enkele (half)zongedroogde tomaatjes in stukjes s
 3. …de aubergine uit de oven halen en eventjes laten afkoelen. Ondertussen kan je de tomaat ontvellen en in blokjes snijden, enkele (half)zongedroogde tomaatjes in stukjes snijden en een handvol basilicumblaadjes verzamelen.
 4. Haal de knoflookteentjes uit hun pel en lepel het vruchtvlees uit de aubergine. Doe beide in een blender samen met de verse basilicum en een klein beetje olijfolie. Mix tot een smeuïge auberginekaviaar en kruid bij met peper en zout mocht dat nodig zijn.
 5. Serveer de auberginekaviaar met pasta en de twee soorten tomaat.
Voor de variatie: ook ZALIG op brood.
(*) Ik kan het iedereen aanraden, zo alles leren eten. Dingetjes uit je eten zitten vissen, houdt ongeveer op je 5 jaar op schattig te zijn. Trouwens ook heel gemakkelijk wanneer je naar feestjes en zo moet.
(**) Tenzij ik ga bakken, wat ik zelden doe, verwarm ik mijn oven nooit voor. Een beetje energieverspilling, vind ik.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments