• Pasta Caprese

Lilas’ nummer 1: Pasta Caprese

‘Caprese’ is voor mij dé Italiaanse combinatie aller Italiaanse combinaties. Tomaat, basilicum en mozzarella. Il Tricolore. Zo eenvoudig en toch veelzijdig dat het bijna magie is.

Iedereen kent wel de prikkers met een kerstomaatje, een basilicumblaadje en een mini mozzarellabolletje. Of de Insalata Caprese: een salade met tomaten- en mozzarellaschijfjes, en snippers basilicum.

Ondertussen zijn ook een broodje en een panini Caprese – basilicumpesto, tomaat en mozzarella – volledig ingeburgerd. En de pizza Margherita is dat natuurlijk al heel lang.

Bijna alles kan ‘Caprese’: lasagne Caprese, omelet Caprese, quinoa Caprese, Caprese-kip, Caprese-quiche, Caprese-balletjes… of deze pasta Caprese!

Wie maak je nu niet blij met eender welke van deze Caprese-combo’s? Ecarlate en Lilas in elk geval zeker. Ik toverde een lach op hun gezicht toen ik mijn pasta Caprese op tafel toverde tijdens een etentje bij Merlot en mij thuis.

Ecarlate toverde een lach op míjn gezicht toen ze me de volgende dag het recept vroeg, zodat ook zij kon leren toveren en de magie verspreiden.

En Lilas toverde de grootste glimlach op mijn gezicht toen ze me vertelde dat deze pasta écht waar de allerlekkerste pasta is die zij ooit al heeft gegeten!

Nu móet ik wel verklappen hoe Lilas haar nummer 1 favoriete pasta voortaan zelf kan (laten) maken.

Pasta Caprese

Aantal personen: 4

Wat heb je nodig?

  • VOOR DE PASTA MET VERSE TOMATENSAUS
  • 9 tomaten
  • Zongedroogde tomaatjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode uien
  • 1 el ketchup
  • Een half bosje verse basilicum
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • 2 bolletjes (buffel)mozzarella
  • Pasta (ik nam tortellioni)
  • VOOR DE BASILICUMPESTO
  • 1 bosje basilicum
  • 25 g Grana Padano (of Parmezaan)
  • 15 g pijnboompitten
  • 1 klein teentje knoflook
  • Citroensap
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

  1. Snipper de uien fijn en plet de knoflook (of snijd hem zo fijn mogelijk). Stoof beide aan in olijfolie.(*)
  2. Houd 3 tomaten apart, ontvel de andere 6 en snijd ze in blokjes. Voeg de verse tomatenblokjes toe aan de uien en de knoflook.
  3. Kruid met peper en zout en voeg 1 el ketchup toe. Laat de tomatensaus gedurende 20 minuutjes sudderen met een deksel op de pot.
  4. Ontvel nu de 3 apart gehouden tomaten en snijd ook die in blokjes. Snijd of scheur een half bosje basilicum in kleine stukjes. En snijd wat zongedroogde tomaatjes in stukjes. Hoeveel? Dat mag rechtevenredig zijn met hoe graag je ze eet! Al deze dingen zijn voor de afwerking van de tomatensaus.
  5. Doe alle ingrediënten voor de basilicumpesto in een blender en mix tot een gladde groene saus.
  6. Kook wanneer de saus bijna klaar is de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de 2 bolletjes mozzarella in blokjes en kruid de mozzarellablokjes met peper en zout.
  7. Zet het vuur van de tomatensaus uit, doe de rauwe tomatenblokjes, stukjes zongedroogde tomaat, verse basilicum en de beetgare pasta bij in de pot, en meng.
  8. Schep wat pasta met tomatensaus op een bord, leg er enkele mozzarellablokjes op, druppel er wat groene pesto over en werk eventueel af met een paar verse blaadjes basilicum.
(*) Knoflook verbrandt vrij snel en verbrande knoflook smaakt bitter. Een trucje om dat te vermijden, is om eerst de uien toe te voegen en pas dan de knoflook. Op die manier doen de uien de temperatuur in de pan al wat dalen en ligt de knoflook niet rechtstreeks in de hete pan, maar zowat op en tussen de uien.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments