• Parmigiana di Melanzane

Parmigiana di Melanzane

Dit gerecht brengt de Italiaanse zon naar eender welk land op eender welk moment. Op 28 november 2012 verlichtte het onze Lierse huiskamer. Ik kan niet geloven dat ik 219 verschillende gerechten(*) (ja, ik houd een boekje bij) heb gewacht alvorens dit te maken.

Instant Italië voor twee.

 (*) Sinds Merlot en ik zijn gaan samenwonen, bijna een jaar geleden.

Parmigiana di Melanzane

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 1 rode ui
  • 1 groot teentje knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 tomaat
  • Verse basilicum
  • Peper & zout
  • Kaneelpoeder
  • Tomatenpassata (ongeveer 350 g)
  • 1 el ketchup
  • Olijfolie
  • 2 bolletjes mozzarella
  • Vers geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano

Wat moet je doen?

  1. De tomatensaus maken: snipper de rode ui en de knoflook fijn. Stoof beide aan in olijfolie in een potje waarvan je een deksel hebt. Wanneer de ui zacht is, mag de tomatenpassata erbij. Kruid met peper, zout en een snuifje kaneelpoeder. Voeg wat ketchup toe voor een subtiele zoete toets. Roer, zet het deksel op de pot en laat de saus 15 minuutjes pruttelen. Ondertussen kan je…
  2. De aubergine grillen: snijd de aubergine in schijfjes van een halve tot één centimeter. Neem een grillpan, doe er olijfolie in en laat de pan goed heet worden. Grill dan de aubergineschijfjes in de pan en kruid ze met peper en zout.
  3. Terwijl de aubergines in de pan liggen, kan je de tomaat ontvellen en in schijfjes snijden, de twee bolletjes mozzarella in plakjes verdelen en de Parmezaanse kaas raspen.
  4. Wanneer de saus 15 minuutjes heeft geprutteld en de aubergines zijn gegrild, mogen beide vuren uit en kan je de saus afwerken met fijngehakte verse basilicum (zoveel als je wil, ik gebruikte ongeveer een derde van een bosje).
  5. De Parmigiana di Melanzane opbouwen: beetje tomatensaus – aubergineschijfjes – mozzarellaplakjes – tomatensaus – aubergineschijfjes – mozzarellaplakjes – verse tomatenschijfjes – peper en zout – tomatensaus – vers geraspte Parmezaanse kaas
  6.   Zet de Parmigiana 25 minuten in een oven van 180°. Zet daarna nog 5 minuutjes de grill op. En geniet terwijl je hele huis zich hult in de geur van Italië…

Wat eet je erbij?

Stokbrood. Pure perfectie.

Misschien vind je dit ook leuk!

2 Comments

  • comment-avatar
    Le petit requin 16 februari 2015 (4:27 pm)

    't Was hier een aMuse Rouge-eetweekend, want dit aten we zaterdag 🙂
    Heel heel lekker; we gaan dit zonder enige twijfel nog maken!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 16 februari 2015 (7:40 pm)

      Allez joh, dat jij dit nog niet had gemaakt! Het is ondertussen het favoriete gerecht van veel van m'n vrienden. En bij m'n vriend en mezelf staat het ook zeker op het podium. 😉