• pannenkoekentaart

Normandische pannenkoekentaart #projectblogbloek

Toen ik afgelopen dinsdag 17 februari wakker werd en m’n sociale media checkte, werd ik om de oren geslagen met International Pancake Day. Een feestdag die ik normaal gezien graag aan me voorbij zou laten gaan aangezien ik eigenlijk geen pannenkoeken lust, of dat dacht ik tenminste…

Die avond zouden er echter enkele vrienden uit het middelbaar bij mij komen eten. En wie ben ik om hen die feestdag te ontzeggen? Even later stond ik dus mijn eerste pannenkoek onhandig om te draaien met behulp van twee spatels. Er is er geen enkele mislukt, maar aan ‘flippen’ heb ik me niet gewaagd.

Omdat ik niet voldoende bloem in huis had, heb ik een deel ervan vervangen door amandelpoeder. Misschien lag het daaraan of misschien was die ene pannenkoek die ik als kind heb geproefd er gewoon echt geen lekkere, maar plots lustte ik pannenkoeken. Nu ja, er zijn wel 101 bakseldingen die ik lekkerder vind, maar ik vond het zeker oké.

Ik was oorspronkelijk niet van plan om het recept te delen, maar het moest van Lilith.

Blogboek-idee nummer 46: ‘Check op daysoftheyear.com welke speciale dag het vandaag is en bouw er een blogpost rond.’

Normandische pannenkoekentaart

Aantal personen: 8-10

Wat heb je nodig?

  • VOOR HET PANNENKOEKENBESLAG:
  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 200 g amandelpoeder
  • 1 l melk
  • 4 eieren
  • 4 el (riet)suiker
  • 2 el neutrale olie, vb. arachideolie
  • Extra olie om in te bakken
  • VOOR DE TOPPINGS:
  • 4 zoete appels, type Jonagold
  • 1 pot (330 g) abrikozenconfituur, vb. van Effi
  • 200 g gedroogde abrikozen
  • 4 el (riet)suiker
  • Neutrale olie, vb. arachideolie

Wat moet je doen?

  1. Mix alle ingrediënten voor het pannenkoekenbeslag met een garde tot alle klontertjes eruit zijn. Bak de pannenkoeken in een grote pan. Ik gebruikte een pan met een diameter van 30 cm en kon daarin 16 pannenkoeken bakken van dit beslag.
  2. Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in schijfjes. Bak die aan in wat plantaardige olie. Snijd ondertussen de gedroogde abrikozen fijn. Doe het merendeel bij de appeltjes, maar houd een beetje abrikozenstukjes apart voor de afwerking. Bestrooi de appeltjes met 4 el suiker en laat ze karameliseren. Draai het vuur uit.
  3. Verwarm de abrikozenconfituur in een pannetje op een laag vuur, zodat die lopend wordt.
  4. Bouw de pannenkoekentaart op: leg de eerste pannenkoek op een bord, bestrijk die met wat abrikozenconfituur (ik gebruikte daarvoor een borsteltje), leg daarop de volgende pannenkoek en doe hetzelfde. Leg vier keer wat van de gekarameliseerde appeltjes tussen de lagen, bijvoorbeeld tussen pannenkoek 3 en 4, 6 en 7, 9 en 10 en 12 en 13. Eindig met de apart gehouden abrikozenstukjes en bestrooi eventueel met nog wat extra suiker (voor de foto).
  5. Laat de taart een beetje afkoelen zodat je ze makkelijker kan aansnijden. Je kan de taart ook makkelijk enkele uren op voorhand maken en wanneer je ze wil aansnijden eventjes terug opwarmen in de (microgolf)oven.

Additional Info

Misschien vind je dit ook leuk!

1 Comment

  • comment-avatar
    Le petit requin 22 februari 2015 (4:10 pm)

    Ale jong, geen pannenkoeken lusten als kind?? Onbegrijpelijk! 😉
    Ik heb het nog nooit als "taart" gegeten, maar dit ziet er wel lekker uit (al ben ik niet zo'n fan van abrikozenconfituur, maar daar is wel een mouw aan te passen).