• keren

Voor mij een roze ‘L’ graag – Deel V: aMuse Rouge leert keren

Minder dan een maand geleden wist ik amper welke pedaal de koppeling, welke de rem en welke de gas was, en had ik mij nog nooit van m’n leven in het verkeer gewaagd achter het stuur van een auto.  

Over minder dan een maand mag ik een blauwe ‘L’ kleven op de achterruit van een auto, in die auto stappen en ermee wegrijden naar eender waar. Maar niet voordat ik heb gevraagd of ze die ‘L’ niet in het roos hebben! 

In minder dan een maand tijd heb ik heel veel geleerd, en dan vooral dat je heel veel dingen kan leren in minder dan een maand tijd…

Ik ben een verborgen doorzettertje. Op het eerste gezicht lijk ik een flauw meisje dat van roos houdt en af en toe kijkt met een blik alsof ze op haar eenhoorn over de regenboog dartelt en onderweg de konijntjes begroet, maar dat is allemaal schijn. In werkelijkheid ben ik een Spartaan. Ik neem enkel genoegen met perfectie, waardoor ik steeds de laatste ben die tevreden is over eender wat ik doe.

Na een les die door m’n rij-instructeur werd omschreven als “een beetje chaotisch” en door mezelf als “belachelijk slecht en ronduit schandalig” was ik dan ook extra gemotiveerd om te bewijzen dat ik beter kan. Al moest dat vooral enkel aan mezelf worden bewezen. Uit een gesprekje met m’n rij-instructeur voor ik aan de les begon, bleek dat hij nog steeds vindt dat ik het goed doe. Ik begin vraagtekens te plaatsen bij zijn kortetermijngeheugen.

Deze keer gingen we echt leren keren in een straat. Keren in een straat is my bitch. I rock keren in een straat. Als er ooit moet worden gekeerd in een straat – het soort waarvoor geen borstel nodig is – en ik ben in de buurt, dan… Soit, je begrijpt me wel. Mijn instructeur legde op voorhand uit wat ik moest doen. En ik deed het. Like a boss.

Naar links pinken – in 1ste zetten – spiegels kijken – koppeling beetje lossen – naar links sturen – stoppen voor de stoeprand (maar vlak ervoor al een draai naar rechts geven) – in achteruit zetten – spiegels kijken – koppeling beetje lossen – naar rechts sturen – stoppen als je recht genoeg staat om weg te kunnen (maar vlak ervoor al een draai naar links geven) – naar links pinken – in 1ste zetten – spiegels kijken – wegrijden

Daarnaast heb ik geleerd waar je best kan gaan staan om af te slaan als je uitkomt op een tweerichtingsstraat. Als je naar rechts moet, moet je schuin in de rechterhoek gaan staan. Moet je naar links, dan zie je het meest als je recht in het midden gaat staan. Logisch, maar je moet er maar opkomen!

Ik heb voor de eerste keer iemand ingehaald, omdat een vrachtwagen achter mij jojo zat te spelen. Ik heb voor de tweede keer iemand ingehaald, omdat een tractor voor mij slak zat te spelen. En ik heb een konijntje gered door hard op mijn rem te duwen. Er reed niemand achter mij (heb ik eerst gecheckt, ik ontwikkel reflexen, aha!) en ik hoop dat ik nooit zoiets meemaak als dat wel het geval is. Anders zullen de konijntjes op de regenboog boos zijn op mij.

Misschien vind je dit ook leuk!

3 Comments

 • comment-avatar
  Nina 14 juni 2013 (12:01 pm)

  🙂

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 14 juni 2013 (1:34 pm)

   Aha, een glimlach! Daarvoor doe ik het! 🙂

 • comment-avatar
  Anoniem 19 juni 2013 (6:53 pm)

  Je wordt nog een echte formule 1 pilote