Christmas Countdown-recept: Marokkaans-mediterrane couscoussalade

Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik kerstcalorieloos klaar voor een nieuw jaar!

Eigenlijk weet ik niet of ik deze couscoussalade wel ‘Marokkaans-mediterraan’ mag noemen. Bestaan daar regels voor? Ik vind hem mediterraan omdat er onder andere tomaten, olijfolie en balsamico inzitten. Maar couscous op zich en kikkererwten vind ik dan weer Marokkaans. Of misschien zit de Marokkaanse muziek die terwijl ik dit schrijf op de achtergrond speelt er wel voor iets tussen. Hoe dan ook, dit is – echt waar – de ultieme couscoussalade voor weinig tijd en veel smaak! En telkens wanneer je hem eet, denk je: “man, dit is toch echt wel Marokko meets la Méditerranée!” You’ll see.

Onderstaand recept is zonder vlees, maar ik maakte ook al enkele variaties voor de niet-zo-veggies!

Deze Marokkaans-mediterrane couscoussalade is lekker met rundbrochettes en ook met gehaktballetjes(*) gekruid met komijn, munt, paprikapoeder, oregano, peper en zout. Dat weet ik al zeker. Maar hij is ongetwijfeld lekker met nog veel meer!

(*) Dat van die balletjes zal je op mijn woord moeten geloven, want daar heb ik geen foto van.

Marokkaans-mediterrane couscoussalade

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • DE BASIS
  • Couscous (ik neem 140 tot 160 g voor twee personen)
  • 200 g kikkererwten (uit blik)
  • Zo’n 4 el rozijntjes (blanke en/of blauwe, wat je in huis hebt)
  • Olijven (zwarte en/of groene, wat je graag hebt)
  • 1 verse tomaat
  • Enkele zongedroogde tomaatjes
  • DE DRESSING
  • Olijfolie
  • Balsamicocrème (Als je geen balsamicocrème hebt, kan je ook balsamicoazijn en een schepje suiker gebruiken.)
  • Peper & zout
  • DE EXTRAATJES
  • Een stuk komkommer, in kleine blokjes gesneden (Zeker niet slecht, maar ik geef toe: ik doe er enkel komkommer in als er nog zo’n stuk komkommer rondhangt waar ik geen blijf mee weet.)
  • En/of een avocado, ook in kleine blokjes gesneden
  • Als je niet aan Christmas Countdown doet, mag mozzarella – ook in kleine blokjes gesneden – ook.
  • En verse munt (Yum!) en/of verse basilicum (Double yum!) mogen wat mij betreft altijd.

Wat moet je doen?

  1. Dit is een koude couscoussalade. Begin dus zeker met de couscous, zodat die de tijd heeft om af te koelen. Doe de couscous in een kom, en giet er net zoveel kokend water over tot alle couscouskorreltjes juist onderstaan. Dek de kom niet af, want denk eraan: we willen koude couscous! Ook de rozijntjes mogen in een kommetje met water. Zo kunnen ze een beetje wellen.
  2. Treuzel nu maar een beetje. Ga eens kijken wat je vriendje zoal aan het doen is in de woonkamer. En nu je daar toch bent: vraag ineens om een zoen!
  3. Keer zo’n vijf tot tien minuutjes later terug naar je keuken en begin aan de rest van de ingrediënten: de tomaat ontvellen en in stukjes snijden, de olijfjes halveren en de kikkererwten in een vergiet kieperen. Eventueel ook de komkommer en/of avocado en/of mozzarella in stukjes snijden en de munt- en/of basilicumblaadjes sprokkelen.
  4. Maak de dressing: giet olijfolie en balsamicocrème bij elkaar, kruid met peper en zout en roer. Hoeveel olijfolie en balsamico? Net zoveel om een sappige couscoussalade te krijgen! Ah ja!
  5. Doe alle ingrediënten en de dressing in de kom bij de couscous, roer en proef. Dit is toch echt wel Marokko meets la Méditerranée! Niet?

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments