• linguine met saffraansaus

Recept Gino’s Pasta: linguine allo zafferano

Gino D’Acampo noemt dit ‘een soort kruising tussen Engelse en Italiaanse carbonarasaus, maar dan met een speciale insteek’. Er wordt inderdaad room gebruikt, waar ze in Italië volgens mij nét niet de doodstraf voor uitdelen. En de speciale insteek is natuurlijk de saffraan. Daarmee heb ik meteen ook nog één van m’n voornemens vervuld, namelijk: koken met ingrediënten die ik nog nooit heb gebruikt.

Ook anders dan anders is dat er hier hesp in plaats van spek wordt gebruikt. Iets dat ik sowieso meer ga doen. Qua smaak doen gebakken hespenblokjes wat mij betreft niet onder voor spekjes. Maar het verschil in calorieën is wel spectaculair!

Ik heb – buiten de hoeveelheden – trouwens niets veranderd aan het recept. Ik zou niet durven, Gino is mijn pastaheld.

 

 

PS: Die vingers zijn van m’n liefje en het bord is dat ook. Dat zie je aan de hoeveelheid kaas.

Linguine allo zafferano

Aantal personen: 4

Wat heb je nodig?

  • 30 g boter, liefst gezouten
  • 150 g gekookte ham, in dunne reepjes
  • Plukje saffraandraadjes
  • 2 ½ dl slagroom
  • 500 g linguine (Hoewel veel kookboeken deze maat hanteren, vind ik een halve kilo pasta veel voor vier. Ik gebruik steeds 160-180 g voor twee personen.)
  • 3 eidooiers (Ik nam 2 eidooiers. De hoeveelheden van de andere ingrediënten deelde ik wel gewoon door twee.)
  • 60 g versgeraspte pecorino
  • Zout en peper naar smaak

Wat moet je doen?

  1. Verhit de boter in een kleine koekenpan en bak de hamreepjes hierin 2 minuten op halfhoog vuur. Neem de pan van het vuur.
  2. Doe de saffraan in een middelgrote pan en voeg 4 eetlepels water toe. Breng dit aan de kook en neem de pan van het vuur. Laat het saffraanwater 5 minuten trekken.
  3. Schenk de room in de pan met saffraanwater en verwarm hem tot het kookpunt. Voeg de hamreepjes toe en laat de roomsaus op laag vuur 3 minuten trekken. Voeg wat zout en peper toe en neem de pan van het vuur.
  4. Kook intussen de pasta beetgaar in een grote pan met licht gezouten kokend water. Giet hem af en doe hem in de pan met saffraansaus.
  5. Zet de pan weer op laag vuur, voeg de eidooiers toe en schep de pasta en saus hier 10 seconden mee om, zodat de eidooiers gaar worden door de warmte.
  6. Schep de pasta op vier borden, strooi er wat geraspte pecorino over en serveer hem direct.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments