• Rauwe-brownies

Libelle Lekker! Foodbloggers-wedstrijd: dessert (rauwe brownies)

Een opdracht doormailen die twee dagen later online moet staan. Niet zo leuk, Libelle Lekker! Echt niet zo leuk. Helemaal niet wanneer de opdracht ‘dessert’ is, en mijn goddelijke yoghurtcake met appeltjes nog staat na te dampen op m’n blog.

Maar goed, Libelle vraagt, dus wij bloggers draaien, zeker? Of in dit geval bakken. Want de opdracht luidde: dessert. Omdat ik trouw wil blijven aan mijn kookstijl en dus niet plots een caloriebom op m’n lezers wil droppen, besloot ik al heel snel om te gaan voor een gezondere versie van een populair nagerecht.

Aangezien veel van de gezonde zoetigheden op mijn blog baksels zijn, wilde ik deze keer eens voor wat anders gaan: een rauw dessert. Het raw-foodisme of crudivorisme wint de laatste tijd namelijk ontzettend aan populariteit. Voedsel eten dat nooit de boven de 48 °C werd verhit, is hot (pun intended). Hoewel ik niet verwacht ooit een aanhanger te worden van die filosofie, vind ik het wel leuk om er eens mee te experimenten. Een koud ‘baksel’ dus. Het werden rauwe ‘brownies’, omdat chocola liefde is.

Toegegeven, wanneer je al eens ‘echte’ brownies hebt gegeten, zal niemand je foppen met deze. Maar ze smaken in elk geval erg lekker en chocolate-y, wat altijd goed is. En er zitten geen ongezonde vetten of onnatuurlijke suikers in. Dubbele yay dus!

Na een kritische smaaktest, keurde m’n vriend de ‘brownies’ meer dan goed. Hem deden ze eigenlijk een beetje aan Snickers denken. Zelf kan ik daar niets over zeggen, want ik heb nog nooit een Snickers gegeten. (Neen, echt niet. Geen enkele snoepreep trouwens.)

Rauwe brownies

Wat heb je nodig?

 • 150 g gepelde walnoten
 • 30 g amandelpoeder
 • 200 g ontpitte dadels (*)
 • 25 g ongezoet cacaopoeder
 • 2 el lopende honing
 • 2 el pindakaas
 • 50 g pure chocola
 • Grof zeezout
 • Afwerking: handje amandelschilfers

Wat moet je doen?

 1. Doe de gepelde walnoten in de blender en maal ze zo fijn mogelijk. Stort ze daarna even uit in een beslagkom.
 2. Doe ook de ontpitte dadels in de blender en maal ze zo fijn mogelijk. Je bekomt een plakkerige massa die als een bol aan elkaar kleeft. Haal die ‘bol’ een beetje uit elkaar met een lepel en doe de fijngemalen walnoten opnieuw bij in de blender. Ook het amandelpoeder en het cacaopoeder mag erbij. Blend tot je een korrelige massa krijgt die aan elkaar kleeft wanneer je erop duwt. Stort die massa uit in de beslagkom.
 3. Roer de honing en de pindakaas erdoor, voor extra smeuïgheid. Dat kan met een lepel, maar voor wie het niet erg vindt om z’n handen vuil te maken: het gaat iets makkelijker wanneer je het onder elkaar ‘kneedt’ met je handen. Wanneer je niet van pindakaas houdt, mag je trouwens ook extra honing gebruiken.
 4. Geen brownies – zelfs geen wannabe-brownies – zonder chocola, vind ik: hak de chocolade grof en roer de stukjes onder het beslag.
 5. Stort het beslag uit in een met bakpapier beklede vorm. Met deze hoeveelheid kan je een halve brownievorm van 28 x 18 cm vullen. Druk het beslag goed aan en strooi er wat grof zeezout over.
 6. Zet de rauwe brownie voor minstens een uur in de ijskast. Wanneer hij eruit komt, is hij klaar om te worden aangesneden en kan je hem nog afwerken met wat je wil. Ik gebruikte een handje amandelschilfers, voor het contrast, ah ja.
(*) Voor wie niet van dadels houdt, laat je daarvoor alsjeblief niet tegenhouden. De smaak van dadels vind je namelijk absoluut niet terug, ze zorgen enkel voor de zoetigheid.

Misschien vind je dit ook leuk!

2 Comments

 • comment-avatar
  Janice 26 november 2014 (7:09 pm)

  Mmm, ziet er een heerlijk receptje uit! Gebruikte je Medjoul dadels, of de gewone uit de supermarkt?

  • comment-avatar
   aMuse Rouge 26 november 2014 (7:16 pm)

   De gewone uit de supermarkt, die waar al geen pit meer inzit. 🙂

   Dankjewel voor je fijne reactie trouwens!