• Lamsstoofpotje-met-pruimen

Lamsstoofpotje met pruimen

Twee jaar geleden proefde ik voor het eerst lamsvlees in het Marokkaanse restaurant Fez in Antwerpen. Ik had het zelf niet besteld, zo avontuurlijk was ik toen nog lang niet. Maar aangezien mijn kookambities wel stilaan begonnen te ontluiken, vroeg ik Merlot of ik eens van zijn lamstajine mocht proeven. Eén hap deed me beslissen dat ik geen lamsvlees lustte.

Helaas voor mezelf doe ik twee jaar later niet meer mee aan ‘niet lusten’. Ik wil alles leren eten. Behalve kaas. Dus moest ik het wel nog een kans geven. De eerste tweede kans was meteen een schot in de roos. Ik maakte Fettuccine alle cipolle van Gino d’Acampo: een pasta met lamsgehakt, worteltjes en rozemarijn.

Ik zet het nog steeds niet vaak op het menu – deels omdat ik dan telkens een arm, lief lammetje hoor blaten in m’n hoofd – maar ik heb de aparte smaak wel leren appreciëren. Dat recept was bewijsstuk nummer 1. En dit is bewijsstuk nummer 2.

Lamsstoofpotje met pruimen

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

 • 2 lamstournedos (of een ander soort lamsvlees dat je in stukjes kan snijden)
 • 15 gedroogde pruimen
 • 1 el vloeibare honing
 • 2 uien (ik nam 1 rode en 1 gewone)
 • Scheut rode wijn
 • 2,5 dl groentebouillon (ik nam 2,5 dl water met 1 groentebouillonketeltje)
 • 1 kl harissa (Dit gerecht was mijn harissadebuut!)
 • ½ kl kaneel
 • Peper & zout
 • Bakboter
 • Olijfolie

Wat moet je doen?

 1. Verhit een beetje bakboter en olijfolie in een pot waarvan je een deksel hebt. Snijd de twee lamstournedos in stukjes – denk ‘stoofvleesgrootte’ – en korst ze aan in de hete boter en olijfolie. Snijd ondertussen de uien in halve ringen.
 2. Haal het lamsvlees wanneer het knapperig bruin korstje heeft uit de pot en stoof de uien aan.
 3. Doe wanneer de uien glazig zijn het vlees terug in de pot. Kruid met peper, zout en kaneel. Doe de harissa en honing bij het vlees, snijd de gedroogde pruimen in twee en voeg ook die toe. Overgiet het geheel met de rode wijn en groentebouillon. Roer alles onder elkaar, zet het deksel op de pot en laat 45-60 minuten sudderen.
 4. Haal 15-20 minuten voor het einde het deksel van de pot, zodat de saus een beetje kan inkoken.

Wat eet je erbij?

Wij aten er rösti’s bij, en rauwe witloofsla. 

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments