• Kip-Domoda

Kip Domoda

Kip Domoda is een Gambiaans stoofpotrecept met kip en grove stukken groenten in een tomatensaus met pindakaas.

Pindakaas, ja. 

Met welke groenten je gebruikt, kan je wel variëren. Ik vond deze combinatie zo bizar lekker dat ik je aanraad om – eens je over de shock van de pindakaas heen bent – het ook eens te proberen op mijn manier.

PS: Ja, je ziet in die ingrediëntenlijst wel degelijk aubergine en rodekool staan. Dat is geen vergissing. Die blijken zeer goed overeen te komen, zo samen met wat pindakaas.

Kip Domoda

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 1 kipfilet
  • 1 aubergine
  • 1 wortel
  • 300 g rodekool (verse!)
  • 1 potje tomatenpuree
  • 2 el pindakaas
  • 7 dl water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • Limoen
  • Chilivlokken of een fijngesnipperd chilipepertje zonder zaadjes
  • Kippenkruiden
  • Zout
  • Neutrale olie, bv. arachideolie
  • Voor erbij: 125 g gestoomde of gekookte rijst

Wat moet je doen?

  1. Snijd de kipfilet in blokjes, kruid ze met wat kippenkruiden en bak ze aan in wat olie in een antikleefpotje waar je een deksel van hebt.
  2. Haal de kippenblokjes uit de pot wanneer ze een kleurtje hebben. Ze moeten nog niet helemaal gaar zijn.
  3. Was de aubergine en snijd ze doormidden. Snijd elke helft nog eens doormidden en snijd die stukken dan nog eens in drie. Bak de aubergine aan in dezelfde pot als de kip. Voeg eventueel nog wat olie toe.
  4. Schil de wortel en snijd ook die in grote stukken, van zo’n 3 cm lang. Doe die bij de aubergine. Snipper het stuk rodekool grof en voeg ook die toe. Kruid alle groenten met wat zout en chilivlokken, en laat ze zo’n 5 minuten stoven. Roer er dan de tomatenpuree onder.
  5. Los twee gulle eetlepels pindakaas op in 7 dl water. Giet dat mengsel over de groenten. Voeg de kippenblokjes en het kippenbouillonblokje toe. Zet een deksel op het potje en laat het geheel gedurende 45 minuten op een laag vuurtje sudderen.
  6. Werk het stoofpotje af met het sap van een limoen en dien op met rijst.

Misschien vind je dit ook leuk!

2 Comments

  • comment-avatar
    fiekefatjerietjes 16 april 2015 (7:06 am)

    Verrassende combinaties! Dat kan niet slecht zijn… Ik probeer het zeker eens uit (met veggie 'kip' of met tempeh dan). Bedankt om het recept te delen!

    • comment-avatar
      aMuse Rouge 16 april 2015 (6:25 pm)

      Het was een last-minutebeslissing om de rodekool nog toe te voegen (ik had die in huis omdat ik nog eens rodekoolsoep wilde maken), maar het was zeker een goede keuze! Echt verrassend, vonden wij. 🙂