• 6-Kalkoenstoofvlees-met-kriekbier

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite!

Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen.

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Aantal personen: 6

Wat heb je nodig?

  • 1,2 kg kalkoenstoofvlees
  • 6 rode uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 el lichte cassonade (kinnekessuiker!)
  • 6 el rode wijnazijn
  • 4 el maïzena
  • 2 x 25 cl kriekbier
  • 500 ml kippenbouillon
  • 3 sneetjes peperkoek
  • Mosterd
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 blaadjes verse of gedroogde laurier
  • Stoofvleeskruiden
  • Peper & zout
  • Bakboter

Wat moet je doen?

  1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in plaats van te bakken en krijgt het nooit een mooi bruin korstje. Kruid het vlees met peper, zout en stoofvleeskruiden.
  2. Pel en snipper de uien terwijl het vlees staat te bakken. Haal het vlees wanneer het een korstje heeft met een schuimspaan of vleestang uit de stoofpot. Het vlees hoeft nu nog niet gaar te zijn, enkel gekorst langs de buitenkant.
  3. Bak de uien aan in dezelfde vetstof als het vlees. Pel de teentjes look en snijd ze heel fijn (of haal ze door een lookpers). Doe de knoflook bij de uien.
  4. Wanneer de uien glazig zijn, mag de suiker erbij. Roer alles onder elkaar zodat de uien beginnen karameliseren. Doe het vlees er weer bij, en bestrooi het met de maïzena. Roer tot de maïzena vermengd is met de rest en blus de pot af met de rode wijnazijn, het kriekbier en de kippenbouillon. Doe de tijm en laurier erbij en roer.
  5. Besmeer de plakjes peperkoek met mosterd, leg ze met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Zet een deksel op de pot en laat het stoofvlees op een zacht vuurtje garen gedurende 1-2 uur. Ga om de 20 minuutjes eens in de pot roeren, zodat het stoofvlees niet de kans krijgt om aan te branden.

Wat eet je erbij?

Bijvoorbeeld boontjes, worteltjes en erwtjes, gestoofd of rauw witloof… en natuurlijk (oven)kroketjes!

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments