Japans varkenshaasje

Dus. Wij zijn onze diepvriezer aan het leegeten. En ik had nog eens ontzettend veel zin om volop te experimenteren in de keuken. Combineer die twee feiten en je krijgt blijkbaar pure genialiteit. Ahum.

In onze diepvriezer lag nog een varkenshaasje, maar ik wilde dat eens anders klaarmaken dan met de eeuwige graanmosterdsaus zoals het altijd in restaurants op de kaart staat. Misschien zat ik nog met de super-Japanner uit Berlijn in m’n hoofd, maar ik kapte, goot en sprenkelde een smaakbom met een Japans tintje bij elkaar. Een perfect weekendgerecht!

Qua groenten kan je veel kanten uit bij dit gerecht. Het is maar wat je zelf lekker vindt. Wij aten er groene boontjes bij, die ik eerst heb geblancheerd en daarna aangestoofd samen met een sjalotje in wat boter.

Opgelet: begin minstens een uur op voorhand met de eerste twee stappen uit het recept.

Japans varkenshaasje

Aantal personen: 2

Wat heb je nodig?

  • 400-500 g varkenshaas
  • 1 el mosterd
  • 2 el honing
  • 2 el sojasaus (de zoute soort)
  • Scheutje sherry
  • 1 el ketchup
  • 2 dl runderbouillon, bv. 2 dl water met ½ runderbouillonblokje
  • Neutrale olie, bv. maïsolie
  • VOOR DE ZOETE AARDAPPELFRIETJES:
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 4 el kokosolie
  • Zout
  • VOOR DE SOJAMAYONAISE:
  • 3 el mayonaise
  • 1 el ketjap manis (zoete sojasaus)
  • Mespuntje wasabi
  • 1 kl sesamolie
  • Beetje limoensap

Wat moet je doen?

  1. Combineer de mosterd, honing en zoute sojasaus tot een kleverige marinade. Bestrijk er het varkenshaasje mee en laat het minstens een uur ‘marineren’ in de koelkast.
  2. Was de zoete aardappels en snijd ze in frietjes. Laat ze minstens een uur ‘weken’ in koud water.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Schroei het varkenshaasje dicht in een hete pan in wat neutrale olie. Leg het daarna in een ovenschaal en zet gedurende 25-30 minuten in de oven.
  5. Blus de pan waarin je het varkenshaasje hebt dichtgeschroeid af met een scheut sherry. Voeg de rest van de marinade toe, samen met de ketchup en de bouillon. Roer goed onder elkaar en laat het sausje tot de helft inkoken. Zet het vuur daarna uit. Je kan de saus voor je gaat serveren eventueel nog even terug opwarmen.
  6. Roer alle ingrediënten voor de sojamayonaise onder elkaar.
  7. Smelt de kokosolie in een grote pan wanneer het varkenshaasje nog zo’n 10 minuten in de oven moet staan. Laat de olie gloeiend heet worden. Dep ondertussen de zoete aardappelfrietjes goed droog met een keukenhanddoek. Frituur ze gedurende 5-8 minuten in de hete kokosolie (afhankelijk van de dikte, check eerst of ze gaar zijn) en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Door die laatste stap worden ze een beetje krokant (al is dat natuurlijk nooit hetzelfde als bij een gewone friet).
  8. Haal het varkenshaasje uit de oven en snijd het in plaken. Serveer die samen met de (terug opgewarmde) saus, de zoete aardappelfrietjes, sojamayonaise en de groentjes van je keuze. Bestrooi de frietjes met een beetje zout.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments