• Goulash

Ik-lust-wél-goulash goulash

Wanneer je even gedachteloos in de potten wil staan roeren en snakt naar de geur van kruiden…

Goulash

Aantal personen: 2

Goulash

  • Runderstoofvlees. Ik nam 450 g, omdat ik dat in die hoeveelheid in mijn diepvriezer vond. Maar dat is ruim voldoende, zelfs voor één grote eter (mijn liefje) en één uitgehongerd meisje dat die dag enkel ontbijt had gegeten, zo’n 10 uur daarvoor (ikzelf).
  • 1 grote ui
  • 1 zoete puntpaprika. Zo’n puntpaprika is geweldig. Echt. Ik heb 25 jaar gedacht en gezegd dat ik niet graag paprika lust. Maar paprika is super! Als je zo’n puntpaprika neemt tenminste.
  • Tomatenpuree (zo’n minipotje)
  • Komijn
  • Cayennepeper en paprikapoeder. Ik gebruikte van beide kruiden de niet-pikante versies. Al ben ik ook wel geïnteresseerd in hoe de goulash zou smaken met de pikante varianten…
  • Verse tijm en verse laurier. Liefst uit je eigen minikruidentuintje, omdat verse kruiden gaan halen in je tuin leuk is. Tenzij het regent. Of je geen schoenen in de buurt hebt.
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • Maïzena
  • 4 dl runderbouillon (lees: water met een bouillonketeltje waar een koe opstaat)
  • Minstens twee uur tijd

Wat moet je doen?

  1. Snijd eerst je groentjes maar, dan staan die al klaar. De ui in halve ringen en de puntpaprika in reepjes. Maar wel de korte reepjes. In de breedte snijden in plaats van in de lengte dus. Als je zo’n paprika ziet, zal je wel begrijpen wat ik bedoel.
  2. Kruid daarna het rundstoofvlees met peper & zout en bak het in boter aan in een pot of pan die niet antikleef is. Kleef dus. De pot of pan moet wel een deksel hebben. Ik nam een pot. Wanneer het vlees een beetje bruin is langs de buitenkant, haal je het uit de pot en houd je het even apart in een kom.
  3. Stoof daarna de uiringetjes en puntpaprikareepjes aan in dezelfde pot als het vlees. Kruid de groentjes op het gevoel met cayennepeper, komijn en paprikapoeder. Mijn gevoel was super. Exact de juiste verhoudingen, al zeg ik het zelf.
  4. Voeg wanneer de groentjes zijn aangestoofd het minipotje tomatenpuree toe. Laat de tomatenpuree eventjes meestoven. Voeg daarna een eetlepel maïzena toe en roer die goed onder de groentjes. Doe dan de vleesjes er opnieuw bij, samen met de runderbouillon en de verse kruiden. Zet het deksel op de pot en laat alles op een laag vuurtje sudderen.
  5. Nu mag je iets gaan doen wat je afleidt van de pruttelende en heerlijke-geuren-verspreidende pot op het vuur, want je moet nog zo’n twee uur geduld hebben. Zelfs wanneer je geen middageten hebt gehad, ja. Zorg er wel voor dat je om het kwartier eens kan gaan roeren in de pot. En dan mag je de lepel waarmee je dat doet aflikken. Als de goulash niet enkel voor je lief en jezelf is, moet je wel telkens een andere lepel gebruiken.
  6. Twee uur later mag je eindelijk je heerlijke goulash met trots voorschotelen aan je geduldige liefje dat met blije oogjes aan tafel zit te wachten.

Wat eet je erbij?

Bijvoorbeeld sla, komkommer, tomaat en gebakken patatjes, zoals wij de eerste keer. Of rijst, een toef zure room en avocadoblokjes, zoals wij de volgende keer.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments