• Herfstlasagne

Herfstlasagne

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Een lasagne bijeen experimenteren die past bij het seizoen!

Dit recept groeide in mijn pan (eigenlijk pot) zonder plan. Niet dat ik er op voorhand niet over had nagedacht, integendeel. Ik wilde al een tijdje een lasagne maken met pompoen, maar ik kwam niet met mezelf overeen wat er allemaal bij te doen. Ik heb zolang getwijfeld tot ik mezelf gek maakte en dacht: kom kind, begin er gewoon aan!

Ik kokkerelde een herfstlasagne bij elkaar die mijn eigen verwachtingen overtrof. En ook die van Myrtille. En ook die van Fandango. En wat het strafste is van allemaal: Merlot, mijn lief die voor de lasagne de oven in ging nog half in paniek deed van “Hoe geen kaassaus of wat?”, kon tweeënhalve portie later niet meer kiezen tussen deze herfstlasagne (zonder kaassaus!) en de traditionele lasagne bolognese, voordien nog zijn lievelingsgerecht.

Dit recept is voor vier grote eters, want je moet al heel erg je best doen om lasagne te maken voor twee.

Herfstlasagne

Aantal personen: 4

Wat heb je nodig?

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 zoete puntpaprika’s
  • 2 tomaten
  • Ongeveer één achtste van een grote Halloweenpompoen
  • 400 g (1 blik) kikkererwten
  • 500 g gemengd gehakt
  • 200 g walnoten
  • 3 dl groentebouillon
  • 3,5 dl tomatenpassata
  • Ketchup
  • 200 g zure room (een potje)
  • Lasagnebladen
  • Grana Padano
  • 2 takjes verse tijm
  • Mild currypoeder
  • Pikant paprikapoeder
  • Italiaanse kruiden (een mix van basilicum, oregano, tijm, munt, dragon en salie)
  • Spaghettikruiden
  • Chilivlokken
  • Peper & zout
  • Boter of olijfolie

Wat moet je doen?

  1. DE SAUS MAKEN: een goed fundament is alles. Ik begon mijn experiment zoals de beste recepten dat doen: met het fijn snipperen en aanstoven van uien en look in een klein beetje boter (maar olijfolie mag ook).
  2. Was, terwijl je geniet van de geur van de uien en de look, de twee puntpaprika’s, haal de meeste schil eraf met een dunschiller en snijd ze in korte reepjes. Voeg de paprikareepjes toe aan de uien en de look, en laat zacht worden.
  3. Dan mag je het gehakt toevoegen en rul bakken (lees: in stukjes doen met een vork). Terwijl het gehakt aan het bakken is, mag je het hele kruidenspectrum toevoegen, behalve de verse tijm.
  4. Wanneer het gehakt gebakken is, mag je de tomatenpassata, groentebouillon en stiekem een beetje ketchup toevoegen. Zet het deksel op de pot en laat de saus pruttelen. Minstens een kwartiertje, maar hoe langer, hoe beter.
  5. De verse tomaten komen straks nog.
  6. DE POMPOENMOES MAKEN: terwijl de saus pruttelt kan je de pompoenlaag in deze lasagne maken. Belachelijk gemakkelijk. Snijd de pompoen in kleine blokjes. Doe de pompoenblokjes in een antikleefpotje (zonder vetstof!) samen met de verse tijm, een beetje peper en zout, en laat ze zolang stoven tot ze moes geworden zijn.
  7. De verse tomaten komen straks nog. Maar je mag ze al ontvellen en in schijfjes snijden.
  8. DE BETER-DAN-BECHAMELSAUS MAKEN: Sofie Dumont had een goed idee. Een idee dat mijn herfstlasagne op slag een pak herfstiger en lichter zou maken, en dat mits enkele kleine aanpassingen – zo hoopte ik – er perfect bij zou passen. In realiteit was het nog perfecter dan in het plan.
  9. Doe 200 g walnoten in je blender en laat de blender de noten al een beetje fijnhakken. Doe er de kikkererwten bij en laat de blender nog eens blenden tot het mengsel een beetje te droog wordt. Help je blender op dat moment door een beetje vocht van de kikkererwten bij het mengsel te doen. Blend alles tot een samenhangend geheel.
  10. Haal het mesje uit de blender, voeg het potje zure room toe en meng met een lepel tot een smeuïg herfst…pap. Kruid met peper en zout. Op dit moment raad ik je aan te proeven, want het kan zijn dat je je een beetje zorgen maakt. Maar je zal meteen merken: de smaak is veel beter dan het uitzicht doet vermoeden!
  11. De verse tomaten komen straks nog. Als je ze nog niet ontveld en in schijfjes gesneden hebt, moet je dat nu wel doen.
  12. DE LASAGNE OPBOUWEN OFTEWEL: LET’S METS! Beetje tomatensaus – lasagnevellen – tomatensaus – lasagnevellen – pompoenmoes – lasagnevellen – zure room-mengeling – lasagnevellen – tomatensaus – lasagnevellen – verse tomatenschijfjes (hier zijn ze!) – zure room-mengeling – vers geraspte Grana Padano
  13. Zet de lasagne 30 minuten in een oven van 180° en daarna nog eens 5 minuten onder de grill.
  14. Om nom nom nom nom! Om nom nom nom! Om nom nom! Om nom!
Ik overdrijf niet. Het is echt om nom!

Misschien vind je dit ook leuk!

1 Comment

  • comment-avatar
    Illiveris 27 november 2012 (8:34 pm)

    Ik kan het alleen maar beamen: dit is echt een prachtgerecht! Hoedje af voor mijn keukenprinses!