• Havermout

Hoera voor havermout

Ik begin (bijna) elke dag met een lekkere kom havermout. En soms eet ik het zelfs als lunch, gewoon omdat ik het zo lekker vind! Tijdens de koude maanden maak ik meestal warme  avermoutpap, en wanneer het warm is, geniet ik van koude havermout, oftewel overnight oats. Een echt snoepontbijtje, maar dan waanzinnig gezond! En dankzij de vele variatiemogelijkheden wordt het nooit eentonig.

Warme havermout (1 portie)

De basis

  • 30 g havermout
  • 250 ml melk (soja-, amandel-,  rijst-, haver-, koemelk…)
  • 2 zoetjes (type Canderel) of 1 el honing

De extra’s

  • A. 1 el lijnzaad(*) en/of 1 el chiazaad en/of  1 el hennepzaad en/of 1 el zonnebloempitten
  • B. 1 el gojibessen en/of 1 el  rozijntjes

(*) Lijnzaad doe ik er zelf altijd in, omdat dat vrij neutraal is van smaak en alleen maar goede dingen voor je lichaam doet. Ook chiazaadjes en hennepzaad gebruik ik meestal, om diezelfde reden. Hou er wel rekening mee dat hennepzaad een nootachtige smaak heeft. 

Het basisrecept

Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el honing en alle extra’s die je wil (van A en B) in een grote kom(*). Giet er 250 ml melk over en zet gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.

(*) Wanneer je kom niet groot genoeg is, kan de havermout weleens overlopen.

De variaties

  • Appeltaarthavermout

Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el honing, alle extra’s die je wil (van A en B), 1 zoete appel in kleine blokjes gesneden en 1 kl kaneelpoeder in een grote kom. Giet er 250 ml melk over en zet
gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.

  • Chocoladehavermout

Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el honing, alle extra’s die je wil (van A) en 1 kl rauw cacaopoeder in een grote kom. Giet er 250 ml melk over en zet gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.

Overnight oats (1 portie)

De basis

  • 30 g havermout
  • 125 g (soja)yoghurt natuur of (magere)  plattekaas
  • 125 ml melk (soja-, amandel-, rijst-, haver-, koemelk…)
  • Zoetstof (in poedervorm) of 1 el honing

De extra’s

  • A. 1 el lijnzaad(*) en/of 1 el chiazaad en/of  1 el hennepzaad en/of 1 el zonnebloempitten
  • B. 1 el gojibessen en/of 1 el rozijntjes
  • C. Vers fruit: banaan, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, braambessen…D. Gedroogd fruit: dadels, abrikozen, pruimen, bananenschijfjes…
  • E. Noten en/of amandelschilfers

(*) Lijnzaad doe ik er zelf altijd in, omdat dat vrij neutraal is van smaak en alleen maar goede dingen voor je lichaam doet. Ook chiazaadjes en hennepzaad gebruik ik meestal, om diezelfde reden. Hou er wel rekening mee dat hennepzaad een nootachtige smaak heeft. 

Het basisrecept

Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g yoghurt of plattekaas, 125 ml melk en als je wil ook extra’s van B in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Pimp je overnight oats de volgende ochtend met alle extra’s die je wil van A, C, D en E, en werk ze af met wat zoetstof of honing.

De variaties

  • Chocolade-oats

Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g yoghurt of plattekaas, 125 ml melk en 1 kl rauw cacaopoeder in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Pimp je overnight oats de volgende ochtend met alle extra’s die je wil (vooral banaan, aardbeien en dadels zijn lekker hierbij) en werk ze af met wat zoetstof of honing.

  • Bounty-oats

Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g yoghurt of plattekaas, 125 ml melk, 1 kl rauw cacaopoeder en 1 el kokosschilfers in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Werk je oats de volgende ochtend af met wat zoetstof of honing.

Misschien vind je dit ook leuk!

No Comments